Всеки знае, че хубавият хайвер е един от най-ценените и скъпи деликатеси, но малцина са наясно как едно такова кулинарно бижу трябва да се поднесе.
Как да сервирате хайвер?
Гастрономическият етикет задава определени правила за сервиране на червен и черен хайвер.
Сервиране на червен хайвер
Червеният хайвер традиционно се сервира в порцелан или стъклария. Приема се обичайно с малки сребърни или позлатени прибори - лъжици. Изработени от благороден метали, те не оставят страничен метален вкус в устата.
Преди да сервирате хайвер, поставете го първо в хладилника, което го прави по-мек и вкусен. Комбинацията от червен хайвер с пшеничен хляб и водка се счита за класика.
Маслото помага да се разкрие вкусът на червения хайвер, затова са препечените филийки с масло и червен хайвер са толкова популярни.
Съвременната кухня предлага и по-оригинални решения: хайвер с печени картофи, краставици, чипс, картофени палачинки.
Френските ресторанти комбинират хайвер с гъши дроб, аспержи и артишок. Сервира се и с багети или се приготвят оригинални хайверни кошници.
Сервиране на черен хайвер
Според европейската традиция сервирането на черен хайвер включва използването на специален съд с лед - хайвер, в центъра на който има кристална или стъклена посуда с хайвер.
На празничната трапеза черният хайвер трябва да заеме гордо място, тъй като никой друг деликатес не може да се сравни с него.
Хайверът се яде с малки сребърни, костни или седефени лъжици. Във Франция и редица европейски страни черен хайвер се сервира със сухи сортове шампанско, а в Русия се предлага традиционно с водка.
Коментари