Как се прави тофи карамел?

Как се прави тофи карамел?

Тофи карамелът е невероятно вкусен и кремозен сос, който е любим на малки и големи. Той намира приложение в безброй сладкарски изкушения и десерти, като може да се използва за крем за пълнеж на торти и сладкиши, за заливка на кексове или пресни плодове, а също така и като топинг за сладоледи.

А опитвали ли сте да го намажете на филийка? Ако не сте, бързо поправете този пропуск и се заемете да приготвите тофи карамел в домашни условия.

Всъщност тофи карамелът не е трудно достъпно удоволствие и се приготвя бързо само от три съставки - захар, сметана и краве масло. В някои рецепти може дори да го откриете само с две съставки - сметана и захар.

Аз ще ви представя по-богат вариант и ви предлагам бързо да запрятате ръкави и да се заемате с направата на вашият домашен Тофи карамел.

Нужни са ви:

- 250 г захар

- 100 г краве масло, на стайна температура

- 220 мл сладкарска сметана течна

Приготвяне:

1. Поставете на слаб огън голяма касерола с дебело дъно и незалепващо покритие. Сипете захарта и оставете бавно да се карамелизира, без да бъркате. Единствено е позволено да разклащате самия съд, за да се карамелизира захарта равномерно и да се разтопят всички кристали.

Тук е моментът да обясня, че за направа на тофи карамел може да се използва и кафява захар, но ако сте начинаещ, не ви го препоръчвам по простата причина, че ще е по-трудно да се ориентирате по цвета кога карамелът е готов.

Иначе разлика във вкуса почти няма, а различието е само в цвета - логично тофи карамелът с кафявата захар става малко по-тъмен.

2. Докато чакате вашия карамел да стане приятно златист, си загрейте сметаната, без да позволявате да кипва.

3. Дръпнете от котлона готовият карамел и започнете бавно и внимателно, лъжица по лъжица да добавяте горещата сметана. Бъркайте с дървена лъжица, без да спирате, и внимавайте да не се изгорите, защото сместа ще кипва. Това е и критичният и деликатен момент, но с малко техника ще се справите.

4. След като карамелът е поел сметаната, добавете и маслото при непрестанно бъркане до постигане на хомогенен крем.

5. Върнете на котлона при слаб огън и бъркайте 2-3 минутки или докато цветът стане малко по-интензивен.

6. Налейте в каничка, ако ще го използвате скоро, или в бурканче за по- дълго съхранение в хладилник.

Тофи карамелът издържа на хладно до две седмици.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати