Gotvach.bg»Съвети»Как да си направим кълнове?

Как да си направим кълнове?

MarianeMariane
Джедай
254955
Как да си направим кълнове?

Няма нужда да сте веган или вегетарианец, за да добавите към дневното си меню порция или две с кълнове. Определят кълновете като най-живата и пълноценна храна. Освен това с много малко усилия могат да бъда приготвени у дома.

Пресните кълнове ще ни помладят, ще ни заредят с много енергия и ще доставят на организма ни така необходимите лесно усвоими витамини, минерали и най-вече хлорофил.

Но от кои растения можем да си направим кълнове? Почти от всички растения могат да се направят кълнове. Единственото условие е семената да не са закупени от аграрната аптека (там ги обработват с химикали), а от специализирани магазини за здравословно хранене.

Следващата стъпка в приготвянето на кълнове от жито, ръж, ечемик, соя, боб, ряба, тиквени семки, броколи, нахут, леща и др. е измиването на семената. Измитите семена след това се накисват с вода, която е 2-5 пъти техния обем. Оставят се на тъмно за 24 часа.

На следващия ден ги отцеждаме и оставяме отново на тъмно докато не покълнат. В периода до покълването семената трябва да се мият сутрини и вечер, е излишната вода внимателно да се отцежда. Когато покълнат може да ги извадим на светло, където ще нарастнат много бързо.

На разположение на любителите на кълнове има вече и уреди за покълване, в който има няколко тавички и система за навлажвяване. Така само след няколко дни ще имате достатъчно кълнове, за да си приготвите италианска салата с кълнове и авокадо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен