От какво се прави маята?

От какво се прави маята?
Снимка: gotvach.bg

Маята представлява концентрирана маса от дрожди. Както всички знаем се използва за приготвянето на хляб и различни други тестени изделия. Именно на маята се дължи процесът на втасване на тестото.

Маята основно се разделя на вида вида – мая по предназначение и мая по произход. Маята по предназначение е хлебна и бирена, а по произход може да бъде бобова, хмелова и нахутова. Освен това маята може да бъде и прясна или суха.

Хлебната мая е изключително богата на витамини от В групата, както и на редица микроелементи. В нея има много голямо количество фосфорни, магнезиеви, натриеви, калциеви и фосфорни соли. В маята има термофилни дрожди, които са изкуствено създадени – развъждат се и се размножават в течни хранителни среди.

Много хора са против маята, защото термофилните дрожди в нейния състав могат да нанесат вреда на организма, поради разяждащата способност, която притежават. Освен това се смята, че те нарушават дейността на всички органи на храносмилането. Въпреки това маята има голямо количество витамини, смята се, че понижава нивата на лошия холестерол, има енергизиращо действие и намалява нивата на кръвната захар.

Рейтинг

4
Общо 3 гласували
5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати