Как се сушат домати?

Как се сушат домати?

Ако сте от онези хора, които обожават аромата и вкуса на сушените домати, знаете много добре колко солена е цената им в търговската мрежа. Освен това предлаганите там сушени домати не са просто сушени – те са дехидратирани, което ги е направило прекалено сухи и жилави, освен това е отнело голяма част от вкуса и аромата им.

Но приготвянето на сушени домати в домашни условия не е никак трудно и всяка домакиня би могла да се справи с предизвикателството, а резултатът от усилията ѝ би бил гарантирано фантастичен.

Най-бързо и лесно може да изсушите доматите на слаба фурна с вентилатор, защото естественото им сушене на открито на слънчева светлина може да отнеме седмици. Трябват ви само няколко килограма домати Рома (с плътно месо, без много семена и вода), билки (мащерка, босилек, розмарин), чесън, сол и зехтин.

Доматите се разполовяват и се отстраняват внимателно семките им. Те се подреждат в тава, чието дъно сте застлали с хартия за печене. Отгоре се поръсват със свежите подправки и ситно нарязан чесън и се забравят във фурната, пусната на 40-50 градуса 4-8 часа, като времето за сушене зависи от сорта домати, количеството им, както и големината и наличието на вода.

За да се радвате по-дълго време на изсушените домати, трябва да ги съхранявате правилно. Най-добре е да ги съхранявате в буркан, залети в хладилник, като срокът им на годност е около 2 месеца. С тях може да приготвите апетитно свинско със сушени домати или лека паста със сушени домати, които ще ви накарат да си оближете пръстите.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати