Зелето кьосе е популярен български сорт зеле, който е много подходящ за приготвяне на кисело зеле, както и за приготвяне на традиционните витаминозни салати от зеле през есента и зимата.
Затова е добре да знаем някои негови особености, ако искаме да си купим точно такова бяло българско зеле.
Кьосето се отнася към така наречените късни сортове зеле. Бере се през месеците септември и октомври, че дори и ноември.
Зелките са средно големи, леки, а листата са по-тъмно обагрени спрямо останалите сортове, които се предлагат на пазара. Зелето е по-меко на допир.
Между листенцата му се намират въздушни камери, на които се дължи по-малкото тегло и добрите характеристики при приготвянето на кисели зелки и туршии.
Най-сигурният начин да се гарантира, че зелето е сорт кьосе, е когато зелката се погледне отдолу и откъм кочана на първия най-долен ред излизат шест листа. При останалите зелеви сортове, предлагани на пазара, обикновено се забелязват четири първи листа.
Приятно и полезно е да приготвяме традиционнитебългарски ястия със зеле. Нека продължим това и в днешните несигурни времена.
Коментари