Изборът на тиган не е лесна задача, защото това е един от най-използваните кухненски пособия, а в същото време на пазара вече има десетки видове тигани. Първото, което трябва да решите е какъв ще е размерът му – той трябва да отговаря на диаметъра на котлона ви. Друго, на което трябва да обърнете внимание е материалът и покритието на тигана.
Повечето домакини предпочитат тиганите с незалепващо покритие и то с пълно право – в тях се готви с по-малко мазнина, почиства се лесно и няма нужда да разбърквате постоянно, за да не загори храната. Най-разпространени са тефлоновите тигани, но те вече не са така предпочитани, защото се смята, че при силно нагряване излъчват токсични газове, а покритието им се наранява лесно.
Най-добрите тигани сред тези с незалепващо покритие са керамичните. Те не излъчват вредни за тялото вещества, също изискват много малко мазнина и храната, приготвена в тях е много по-здравословна.
Друг тиган, на който можете да се спрете, е чугуненият. Те се нагряват бавно, но равномерно, заради което храната в тях става изключително вкусна. Те обаче не са много препоръчителни, защото се поддържат трудно, а повърхността им е склонна към корозия.
Тиганите от неръждаема стомана не влизат във взаимодействие с опасни вещества и храната е безопасна за здравето. Качествените тигани от този вид са устойчиви на корозия и дълго време може да ви служат. Внимавайте обаче, защото храната загаря бързо, а измиването е истинско предизвикателство.
Коментари