Какво съдържа жълтъкът на яйцето?

Какво съдържа жълтъкът на яйцето?

След като ви запознахме вече какво се съдържа в цялото яйце, сега ще се спрем по-конкретно на жълтъка.

Жълтъкът се намира в централната част на яйцето. Функцията му е да набавя храна за развитието на ембриона на животните.

Интересното е, че някои видове яйца не съдържат в себе си жълтък.

Ето и какво се съдържа в жълтъка на яйцето:

- Енергия- 1346 ккал;

- Въглехидрати - 3,59 г;

- Захари - 0,56 г;

- Сукроза - 0,07 г;

- Хлюкоза - 0,18 г;

- Фруктоза - 0,07 г;

- Лактоза - 0,07 г;

- Малтоза - 0,07 г;

- Галактоза - 0,07 г;

- Мазнини - 26,54 г;

- Наситени мазнини - 9,551 г;

- Мононаситени мазнини - 11, 738 г;

- Полинаситени мазнини - 4,204 г;

- Холестерол - 1085 мг;

- Белтъчини - 15,86 г;

- Пепел - 1,71 г;

Витамини в жълтъка на яйцето:

- Витамин А - 41 %;

- А-каротин 38 г;

- Б-каротин- 1090 г;

- Витамин В1- 0,176 мг;

- Витамин В 2- 0, 528 мг;

- Витамин В 3- 0,024 мг;

- Витамин В5- 2,99 мг;

Минерали в жълтъка на яйцето:

- Калций- 129 мг;

- Желязо- 2,73 мг;

- Магнезий- 5 мг;

- Фосфор- 390 мг;

- Калий- 109мг;

- Натрий- 48 мг;

- Цинк- 2,3 мг;

- Мед- 0,077 мг;

- Манган- 0,065 мг;

- Мед;

- Селен- 55 мг

Вижте още дали трябва да ядем жълтъци всеки ден.

А тук ще намерите и най-вкусния кекс с жълтъци.

Рейтинг

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати