След като ви запознахме вече какво се съдържа в цялото яйце, сега ще се спрем по-конкретно на жълтъка.
Жълтъкът се намира в централната част на яйцето. Функцията му е да набавя храна за развитието на ембриона на животните.
Интересното е, че някои видове яйца не съдържат в себе си жълтък.
Ето и какво се съдържа в жълтъка на яйцето:
- Енергия- 1346 ккал;
- Въглехидрати - 3,59 г;
- Захари - 0,56 г;
- Сукроза - 0,07 г;
- Хлюкоза - 0,18 г;
- Фруктоза - 0,07 г;
- Лактоза - 0,07 г;
- Малтоза - 0,07 г;
- Галактоза - 0,07 г;
- Мазнини - 26,54 г;
- Наситени мазнини - 9,551 г;
- Мононаситени мазнини - 11, 738 г;
- Полинаситени мазнини - 4,204 г;
- Холестерол - 1085 мг;
- Белтъчини - 15,86 г;
- Пепел - 1,71 г;
Витамини в жълтъка на яйцето:
- Витамин А - 41 %;
- А-каротин 38 г;
- Б-каротин- 1090 г;
- Витамин В1- 0,176 мг;
- Витамин В 2- 0, 528 мг;
- Витамин В 3- 0,024 мг;
- Витамин В5- 2,99 мг;
Минерали в жълтъка на яйцето:
- Калций- 129 мг;
- Желязо- 2,73 мг;
- Магнезий- 5 мг;
- Фосфор- 390 мг;
- Калий- 109мг;
- Натрий- 48 мг;
- Цинк- 2,3 мг;
- Мед- 0,077 мг;
- Манган- 0,065 мг;
- Мед;
- Селен- 55 мг
Вижте още дали трябва да ядем жълтъци всеки ден.
А тук ще намерите и най-вкусния кекс с жълтъци.
Коментари