Кои ядки са полезни при диабет?

Кои ядки са полезни при диабет?

Диабетът засяга все повече хора по света. Той се е превърнал в епидемия, алармират здравните власти. Ето защо е изключително важно хората, които вече са диагностицирани с това заболяване, както и онези, които са с висок риск от развитие на диабет, да се погрижат за диетата си.

Консумирането на сурови ядки не само може да подобри състоянието на лица, болни от диабет, но може са предпази и от развитие на диабет от тип 2.

Според учение изключително добро влияние върху развитието на болестта, върху като и върху гликемичния контрол, респективно върху върху серумни липиди и гликирания хемоглобин, са имали шам фъстъкът и бадемите, както и миксът от сурови ядки, съставен от сурови бадеми, орехи, лешници, фъстъци, кашу, макадамия и др.

Приемът на около 475 ккал от сурови ядки при хранителен режим от 2000 ккал дневно е довел до значително подобрение на изброените по-горе показатели, като същевременно не е довел до повишаване на телесното тегло на хората, включили ядки в дневното си меню.

Освен това диабетиците, които консумират сурови ядки между храненията, са изпитвали по-малко глад, имали са и по-ниски нива на постпрандиалната кръвна захар.

Редовната консумация на сурови ядки е свързана с намален риск от коронарна сърдечна болест, което се дължи на свойството на мазнините в ядките да моделират липидния профил и нивата на кръвната захар, както и на инсулиновите нива.

Рейтинг

4
Общо 4 гласували
5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати