Печената свинска глава е деликатес, на който малцина могат да устоят. Тя изисква търпение и мерак, за да бъде приготвена както трябва, но изпечената свинска глава е вкусотия, на която само заклетите вегетарианци може да кажат Не. Нейното месо и особено свинските бузи направо се топят в устата.
Преди да изпечете свинската глава е добре да я изкиснете в дълбок съд с подсолена вода, за да се отцеди цялата излишна кръв.
След това има два варианта – да я сварите на бавен огън, докато месото започне да се отделя от костите, да я обезкостите и да запечете месото във фурната.
Главата на по-младо прасе може да се изпече в глинен гювеч без да се сварява предварително. След изкисването трябва да се шпикова със скилидки чесън, да се натрие добре със сол и черен пипер.
Така овкусената глава се поставя в глинен гювеч, добавя се малко червено вино и вода, захлупва се с капак и се пече на 100-120 градуса около 6-8 часа, като при нужда може да се добави допълнителна течност. Към края на печенето капакът се маха, главата се намазва с масло и се запича до получаването на хрупкава коричка.
Коментари