Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Осоляване на рибаЗа осоляване на риба не е подходяща ситната сол, тъй като тя бързо осолява вътрешността на рибата, без да извлече влагата от нея.
Един от най-старите начини за осоляване на риба е сухото осоляване....
20 Ноем.
Консервиране чрез осоляванеДнес въпреки технологиите, които позволяват по-дълго съхранение на продуктите и без осоляване, домакините осоляват риба, месо и зеленчуци, тъй като солта дава на продуктите специфичен вкус....
12 Август
Консервиране на месо чрез осоляванеСухо осоляване
Тук месото се посолява със сол или смес за осоляване. На всеки един кг месо се слага сол 70 грама, селитра 2.5 г, захар 5 г. С тази смес се осолява месото обилно и се нарежда плътно в съдове....
03 Дек.
Консервиране на риба чрез осоляванеНай-често се осоляват риби като треска, паламуд, скумрия, шаран, а също и дребни риби като хамсията. На осоляване се подлага и хайверът на рибата....
17 Окт.
Как да осоляваме сланинаТогава всяко кубче се осолява. След осоляването сланината се натрива с черен и червен пипер и с нарязан на ситно чесън.
Подготвена по този начин, сланината се завива в намаслена хартия и се оставя във фризера....
04 Дек.
Няколко варианта за осоляване на рибаОсоляване на риба със суха сол
Рибата се измива от слузта, почиства се от люспите и вътрешностите и се отцежда....
01 Юни
Съвети за осоляване и сушене на месоБез значение кой метод за осоляване на месо сте избрали, основният резултат трябва да е почти еднакъв. След като месото има достатъчно време да попие солта, ще забележите, че текстурата ще се промени драстично....
17 Юли
Съвети при осоляване на каймаСлед като знаете как се осолява каймата, може да опитате да приготвите спагети с кайма, гнезда от кайма или емблематичното руло стефани...
14 Дек.
Как нашите баби и дядовци осоляваха месотоСлед осоляването то се подлагат на допълнителна обработка чрез сушене или опушване.
Осоляването може да се извърши по два начина – сух и мокър....
03 Април
Ето как се осолява и маринова рибаРибата е един от най-полезните продукти, чиято консумация е задължителна поне по няколко пъти седмично. Голямо разнообразие от видове риба, които могат да се приготвят по редица начини, според предпочитанията и вкуса ви...
27 Януари
Как се осолява паламуд?Паламудът се осолява така 3 дни. След това се изважда от солта и е готов за консумация.
Може да се съхранява както в студена маза, така и в хладилник....
25 Ноем.
Как се осолява сиренеПовърхностно осоляване на сирене
Повърхностното осоляване е хибрид на сухо и осоляване в саламура....
23 Февр.
Как се осолява скумрия?Процесът на осоляване и зреене на рибата продължава около 7-10 денонощия, след което се осолената скумрия се съхранява в 3-литрови буркани, залята със саламура.
Може да направите и т.нар. сухо осоляване на скумрия....
19 Окт.
Как се осолява сланина?Зимата вече чука на вратата и мнозина се замислят дали не е време да приготвят едно от любимите мезета на българина – осолена сланина. Този изключително почитан у нас продукт се използва не само като мезе за традиционната...
07 Окт.
Как се осолява прясна сланина?За да си направите домашна сланина, трябва да разполагате със студена маза, подходящ съд и много сол. Когато прасето се заколи, сланината се изрязва и се оставя за ден-два да стегне. После, в дървено буре, гаца или пластмасов...
06 Дек.
Как се осолява паламуд и скумрия?Може да избирате между различни начини за осоляване на паламуд и скумрия, като най-предпочитани от готвачите са осоляване със саламура, сухо осоляване и бързо осоляване....
11 Окт.
Как се опушва месото?При по-дебелите меса осоляването и опушването става по-трудно. В зависимост от вида месо и наличието на мазнини по него осоляването е различно. Осоляването може да става в саламура или да се направи сухо осоляване....
06 Юни
Да си приготвим патладжан, без да горчиДа се осолява или не патладжана преди готвене?
Това е една много дискутирана кулинарна тема. Осоляването на резените или кубчетата патладжан довежда след себе си няколко последствия....
23 Август
1
Консервиране на нераздробено месоЗа осоляване на месо най-подходяща е готварската сол, но може да се използва и морска сол....
03 Март
1
Как се прави саламура за пастърма?Приготвянето на домашна пастърма започва с осоляването на месото. Това става по два начина - чрез сухо осоляване или поставяне в саламура за пастърма....
26 Март
Колко точно сол си искат домашните суджуци, луканки и кюфтетаКопривщенска луканка
Приготвя се от свинско и говеждо месо, като 1 кг месо се осолява с 8- 10 г сол, за да може да се отцеди....
19 Дек.
Колко сол се слага на различните видове мляно месо?Осоляването зависи и от това кой вид осоляване ще използваш - сухо чрез натриване със сол и други добавки или мокро – чрез заливане на месото със солена саламура....
03 Април
ШункаТо се оформя, подлага на осоляване, преминава етап на зреене, след което се вари, като в центъра на месото трябва да се достигне температура от 72 градуса....
24 Февр.
Осолена риба със ситна солОсоляваме обилно отвън и отвътре и оставяме на наклонена повърхност да се отцеди за 12 ч. в хладилник.
Вадим, подсушаваме и отново обилно осоляване оставяме под наклон на студено за 24 ч....
26 Януари