За да сте сигурни в качеството на сушеното, пушено или осолено месо, което консумирате, можете да си го приготвите сами. Достатъчно е да имате цяло парче месо, което да консервирате, без да разрязвате на части.
За да направите сами консервирано месо, трябва да използвате само много прясно и качествено месо. Така ще постигнете перфектен резултат.
Сушенето на месото е много стар метод за консервиране на големи парчета месо. В основата на този процес, който е бил използван от древни времена за съхраняване на месо за дълго време, е премахването на течността от месото.
Сушеното месо не съдържа вода и неговият размер намалява доста. За да е вкусно и да се съхранява по-дълго време, сушеното месо предварително се осолява и дори се кисне в разтвор на сол.
Месото може да престои известно време, след като е било поръсено с едра сол и затиснато с някаква тежест. След това се закача да се суши, като предварително може да бъде поръсено или покрито с различни подправки.
Чрез осоляване и сушене се приготвят известни в цял свят шунки – пармската шунка, известна като прошуто и испанската шунка – хамон.
Колкото по-голямо е парчето месо, толкова повече време отнема изсушаването му. Този период може да стигне до повече от шест месеца.
Целите парчета месо могат да се опушат и се получава много вкусен пушен деликатес.
Опушването на месото се осъществява при температура от 60 до 80 градуса. Опушването на месо се прави с цел придобиване на по-интересен вкус и по-дългото му съхранение.
Месото се опушва в специално направени за целта устройства. В долната част на устройството има жар, а в горната е закачено парчето месо, което се опушва бавно и постепенно.
Осоляването на месото е много древен метод за консервиране на големи парчета месо. Месото се съхранява дълго време благодарение на унищожаването на болестотворните бактерии в месото.
Класически метод е сухото осоляване, при което месото се натърква със сол и се оставя за известно време в съд, като се покрива със сол или се залива изцяло със солена вода.
Осоленото месо има характерен вкус и аромат на сол. За осоляване на месо най-подходяща е готварската сол, но може да се използва и морска сол.
Коментари