Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
ОризОризът е една от най-древните храни, известна от около 5000 г. пр. Хр. В Китай са се провеждали годишни оризови церемонии още около 2300 г. пр. Хр. Вярва се, че оризът произхожда от Индия и Тайланд.
Оризът става популярен...
05 Март
Кафяв ОризКафявият ориз, който мнозина наричат диамантът сред зърнените храни и хляб за всеки, е изключително полезен продукт, чиито хранителни и вкусови качества събират редица почитатели из целия свят. Интересен факт е, че всички...
13 Май
1
Пълнозърнест оризОризът е познат като храна на човека отпреди 6 хиляди години. Първоначално е диворастящ вид, а по-късно е култивиран. Днес хората го отглеждат по цял свят, а сортовете му са многобройни.
Началото на всички видове ориз...
04 Май
Ориз БалдоБалдо е сорт италиански ориз, въведен през 1977 г. Днес той е добре познат и много ценен ориз. Неговият изобретател, д-р Антонио Тинарели, създава този нов сорт след години на изследвания, проведени от 1952 до 1977 г....
04 Април
Ориз БасматиОризът Басмати е разновидност на дългозърнест ориз с тънки зърна и с характерен и много ароматен вкус, подходящ за приготвяне на различни екзотични национални ястия. Можем да намерим както бял ориз Басмати, така и пълнозърнест...
24 Февр.
Ориз БомбаКогато помислим за Испания в кулинарен план, това, което веднага изниква в съзнанието, е паеля. Това е ястие с ориз, смятано за типична испанска храна от чужденците и за ястие от района на Валенсия за всички испанци. Жителите...
12 Дек.
Инстантен ОризГолямото разнообразие от видове ориз може да ви се струва наистина огромно - бял ориз, кафяв ориз, бланширан ориз, ориз Басмати, жасминов ориз и т.н. Това, което вероятно не знаете обаче, е че в търговската ни мрежа...
21 Януари
Жасминов ОризОризът е една от най-разпространените храни в света, познат е отпреди 6000 години. Днес се произвежда предимно в Азия, но се консумира по целия свят. Оризът е една от основните съставки на вкусната азиатска кухня, но е широко...
28 Септ.
Кръглозърнест ОризОризът заема водещо място сред различни зърнени храни в света. Днес съществуват около 1500 различни сорта на този продукт, като не просто без причина той е много обичан и консумиран. Оризът е и много хранителен - богат...
29 Юли
1
Ориз КарнаролиЕдна от най-старите зърнени култури, познати на човека, е оризът. Този хранителен продукт е много популярен във всички страни по света, а рецептите с ориз са безбройни.
Съществуват различни видове и хиляди сортове ориз...
13 Юли
Глутинов ОризБързаме да поясним – не става дума за ориз, който съдържа глутен, напротив! Наименованието на този сорт ориз идва от латинската дума glūtinōsus, което означава лепкав, слепящ се. Точно това е основната характеристика на...
14 Юни
Среднозърнест ОризМнозина не знаят каква е разликата между различните видове ориз според вида на зърната. Тук ще ви представим особеностите на среднозърнестия ориз. Той има някои безценни предимства, които го правят незаменим за приготвянето...
29 Май
Дългозърнест ОризОризът е една от най-популярните и любими гарнитури с ориз. Без него не можем да си представим и доста различни ястия: суши, салати с ориз, оризова супа, пилаф, мляко с ориз. При приготвянето им се използват различни...
15 Май
Ориз АрбориоНай-важното за ориза е, че той е базова храна за повече от половината население на Земята. Този впечатляващ факт прави тази култура една от основните в кулинарията. Култивирането му е много ранна практика, още през 3500 година...
20 Септ.
Видове оризОризът е една от най-древните култури. Последните данни сочат, че за първи път е бил култивиран преди повече от шест хилядолетия в Китай. Прародителят е сорт див ориз, който е в изобилие по тези географски ширини и в наши...
09 Януари
1
Черен оризЧерен ориз /Black rice/ представлява зърнена култура, която е опитомена в Азия. По тази причина се използва широко в кулинарията на много страни като Китай, Япония и Корея. Наричан е още и пурпурен ориз, заради нюанса, който...
14 Март
Ориз Басмати или обикновен ориз - кой да изберем?Една от най-старите зърнени култури в света е оризът. Консумира се навсякъде, а разнообразието от видове и сортове е огромно.
Класификация на ориза
Оризът се дели по различни признаци - бял, кафяв, червен, черен Според...
10 Септ.
Бял Полиран ОризКакво представлява белия полиран ориз
Зърната на белия полиран ориз имат гладка повърхност поради начина си на производство. Отличават се с прозрачната си структура и могат да бъдат три вида: дългозърнест, среднозърнест...
01 Юли
Дълголетие с оризОризът е една от най-полезните зърнени култури, но за съжаление здравословните й качества все още са недооценени. Тази храна е изключително богата на сложни въглехидрати, които са основен енергиен източник за организма....
29 Септ.
1
Подправки, подходящи за оризХубавото на оризът е, че той може да бъде приготвен по много начини и към него могат да бъдат прибавени много подправки. Оризът е една от любимите храни на много от нас, не само защото е толкова гъвкав и лесен за приготвяне...
06 Дек.
Диета със суров оризДиетата със суров ориз набира все по-голяма популярност, тъй като с нея не само можете да почистите организма си, но и да свалите излишните килограми.
Всеизвестен факт е, оризът е много полезен, като така например абсорбира...
08 Юли
Какво представлява жасминовият оризЖасминовият ориз е специален сорт дългозърнест ориз, който расте в планинските райони на североизточен Тайланд. Той расте само от септември до декември, напоява се от дъждовете и от чистата планинска вода. В резултат на...
05 Дек.
2
Забраненият ориз забавя стареенетоКитайската кухня отдавна е навлязла в домовете на хората. Тя е харесвана и обичана от култури, много отдалечени от Азия. Но доколко сме запознати с нейните съставки и техните качества?
Всички са чували за Забранения...
08 Юли
Подходящите подправки за оризЗа да бъде оризът не само вкусен, но и ароматен, спомагат различни видове подправки. Пригответе сами смес, подходяща за сварен ориз.
Смесете по една щипка от следните подправки: стрит карамфил, джинджифил, кардамон, канела...
24 Февр.
Ориз и гликемичен индексГликемичният индекс на храните е класирането на храните, въз основа на непосредственото им въздействие върху нивата на кръвната захар. Гликемичен индекс или ГИ, е класиране на богатите на въглехидрати храни по скала от...
26 Май