Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как подправките превръщат вредното в полезно

Как подправките превръщат вредното в полезно

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Употреба на Подправки

Правилното използване на подправките намалява действието на отрицателните свойства на продуктите и увеличава положителните им качества.

Това се отнася най-вече за газообразуващите продукти. Всички подправки в една или друга степен помагат за намаляването на газообразуването. С картофите най-добре се съчетават кориандърът и куркумата.

С бобовите растения вървят кимионът, джиднджифилът, червеният и черен пипер и кориандърът. Със зелето се съчетават добре кориандърът, копърът и кимионът.

Има и подправки, които помагат на организма да подобри работата на лигавиците, въпреки че ще го натъпчете със сладко или други вредни продукти.

В горещото мляко се добавят канела, кардамон и шафран. В киселото мляко – кориандър, копър, канела, джинджифил, кимион. В сладоледа добавете канела и карамфил, а в сладкото – джинджифил, канела, индийско орехче.

Подправки

Мазната храна изисква шафран, джинджифил, горчица и куркума. Продуктите, които съдържат кофеин, стават много по-щадящи за организма, ако им добавите кардамон.

Важно е да знаете как да съчетавате продуктите с подправките, за да са не само по-полезни, но и по-вкусни. Така например с месото вървят черният и червеният пипер, карамфилчето, майоранът, кимионът, куркумата и лукът. За пилешкото и патешкото са подходящи майоранът, розмаринът, чубрицата и босилекът.

Рибата върви с дафинов лист, джинджифил, бял пипер, лук, кориандър, чили, горчица, копър. За месото, печено на скара, е най-подходящ червеният пипер, майоранът, индийското орехче, кимионът, джинджифилът и лютият червен пипер.

Дивечът е перфектен с чубрица, червен пипер, а рагуто – с джинджифил, куркума, кориандър, горчица, кимион, кардамон, индийско орехче и карамфил.

Компотите и плодовите сокове се съчетават перфектно с канела, карамфил, джинджифил, а сладкишите – с джинджифил, кардамон и анасон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
55
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Malinka
Malinka
12.03.2012 18:24
За Нели - из Уикипедия:
"Горчица е вид подправка към ядене, която се слага предимно на сандвичи и салати. Основните съставки в нея са семената на растението синап. При направата семената се стриват на прах и се добавят оцет, сол, вода и олио."
1
0
Malinka
Malinka
12.03.2012 18:23
За Нели:
0
0
нели
нели
26.01.2012 10:09
Хрянът е горчица, а не синапеното семе.Продава се в магазините в бурканче, като паста, а също така и на пазара - корена се настъргва, посолява се, слага се оцет и в бурканче, стои в хладилника, ползваш го при нужда и по твой вкус.
0
0
Юрий
Юрий
05.10.2011 13:29
Браво за статията! Най-после нещо съвпадащо с Аюрведа, макар да не се споменава източникът. Имам съмнения, че под "горчица" трябва да се разбира синапено семе ?
2
0