събота, 13 февруари

Как да си сварим великденските яйца?

Яйца
3.8 от 27 Гласа

Има няколко задължителни неща, които трябва да се спазват, при варенето на яйцата за Великден.

Първо е необходимо да се избере подходящ съд за варене. Огромните тенджери не са препоръчителни, защото там яйцата при варене лесно могат да се удрят едно в друго и съответно да се напукат.

Ето защо, в зависимост от броя на яйцата, подбирайте съдове, в които те ще бъдат максимално прилепнали едно от друго. Ако семейството ви е голямо и се налага да сварите много яйца наведнъж, предварително сложете продуктите в мрежичка или друга метална кошница, това ще ги предпази от ударите при високата температура на водата.

Вариант за предпазване от напукване е поставяне на кърпа на дъното на съда.

Добри резултати дава практиката да се добави щипка сол във водата. Тя също предпазва от напукване. За по-лесно обелване на вече сварените яйца можете да добавите и лъжичка оцет.

Великденски Яйца

Температурата на варене също е от значение. След като водата кипне, котлона трябва да се превключи на по-ниска степен. Най-хубаво яйцата се сваряват на тих огън.

Друго основно правило е никога да не слагате яйцата във врящата вода, веднага след като сте ги извадили от хладилника. Това почти винаги гарантира нежелано напукване. Ето защо преди варене е необходимо да ги оставите на стайна температура за десетина минути.

След сваряването ги поставете под студена течаща вода за 1-2 минути, докато изстинат.

Минути

Здравите и вкусни великденски яйца изискват нито повече нито по-малко 8 минути. Продължителното варене под висока температура разваля вкусовите качества на яйцата, белтъкът става жилав.

Не забравяйте да почистите добре яйцата преди да ги сварите. Най-лесно това става, като ги сложите за няколко минути в хладка вода, след което всяко едно се забърсва внимателно с кърпа.[научи повече...]

  • Любими
  • Google+
  • Pinterest

Отзиви (1)

4
3
Отговор
щххж

2012-04-12, Оценка 3.0 от 5 за Как да си сварим великденските яйца?

нищо

Водещи от категорията

Избрано

Подобни Статии

От другите сайтове

Свързани Рецепти

В актуалната подстраница виждаш материал на тема Как да си сварим великденските яйца?. Ако имаш предложение или мислиш, че написаната информация не е по темата Как да си сварим великденските яйца?, можеш да се обърнеш към екипа ни от форумуляра за връзка и ние ще редактираме/разширим публикацията.