Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»За какво е полезен кокосовият орех и какво съдържа

За какво е полезен кокосовият орех и какво съдържа

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Кокос

Кокосовият орех има много полезни за здравето свойства. Това се дължи на високото съдържание на витамините В и С, а също така и на необходимите на човешкия организъм минерални соли – натрий, калций, желязо, калий, глюкоза, фруктоза и захароза.

В сто грама от бялата част на кокосовия орех се съдържат 3, 9 г протеин, 33, 9 г мазнини, 200 мг фосфор, 28 мг калций, 257 мг калий, 257 мг натрий, 2, 3 мг желязо, 0, 4 мг никотинова киселина, 0, 11 мг тиамин, 0, 18 мг рибофлавин, 0, 08 мг витамин В2, 16, 8 мг витамин С. В сто грама се съдържат 384 калории.

Микроелементите, които се съдържат в млякото и в меката част на кокосовия орех, възстановяват силите и подобряват зрението. В козметиката се използва маслото от кокосов орех, което прави кожата мека и нежна. Ароматът на кокоса е невероятен и се използва много в козметичната индустрия.

Меката част на кокоса и млякото се използват за производството на много кулинарни продукти – стърготините се добавят в сладолед, йогурт, различни салати и сладкарски изделия.

Кокосов крем

Кокосовото брашно в сладкарските изделия ги дарява с изискан вкус и лечебни свойства. Кокосовото масло се използва за приготвяне на храна и за приготвяне на маргарин.

Кокосовият орех предпазва от сериозно заболяване, каквото е гушата. Той е изключително полезен като строителен материал за тялото, затова се препоръчва на хора, които искат да качат мускулна маса.

Кокосът предотвратява запек и газове в стомаха и червата. Кокосовото мляко успокоява болното гърло и помага при язвена болест. С кокосово масло се лекуват рани, порязвания, изгаряния.

Кокосовото масло спомага за отстраняване на бръчки на лицето. Кокосовото мляко е много полезно при заболявания на бъбреци и пикочния мехур.

За да приготвите кокосово мляко вкъщи, настържете бялата част на кокоса и залейте с вода. След половин час прецедете през марля и ще получите вкусно кокосово мляко. В кулинарията се използва бялата част на кокоса, която се настъргва и от нея се правят екзотични панировки за месо и риба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest