Ползи от пекан – американския орех

Пекан, американски орех

Американският орех е известен още като пекан. Той е изключително полезен за организма. Специално жените трябва да го предпочитат в менюто си, защото е богат на антиоксиданти, забавящи появата на бръчки и стареене на кожата.

Също така ежедневният прием на пекан спомага за понижаването на нивото на холестерол. Богат е и на омега-6 мастни киселини - също са необходими за крепкото здраве.

Американският орех наподобява обикновения орех на външен вид, но е с червеникав нюанс и по-сплескана форма. Срещал се е като традиционна храна за населението на Новия свят, а е внесен в Европа от испанците през XVI век.

Пеканът може да се коснумира суров, но е и много предпочитан в сладкарството. Сега ще ви представим с една рецепта за лесен пеканов пай.

Необходими продукти:

За тестото: 1 и четвърт чаши брашно, 2 чаени лъжици захар, 1/8 чаени лъжици сол, 1/2 чаши студено масло, 1 яйце, брашно за разточване

Пай с пекан

За плънката: 5 супени лъжици масло, 1 чаша кафява захар, 3/4 чаша царевичен сироп, 1/2 чаена лъжица сол, 2 чаши накълцани, запечени американски орехи (пекани), 2 ванилии, 3 яйца

Начин на приготвяне:

Продуктите за тесто приготвяте на ръка. Ако ви се стори твърде сухо, добавете малко студена вода. Завийте тестото в прозрачно фолио и го сложете за 1 час във фризер. След това разточете с точилка и оформете във формата за пай. Върнете го отново във фризера за още половин час.

Предварително загрейте фурната на 200 градуса, запечете основата на пая до златисто. В това време пригответе плънката от маслото, кафявата захар, царевичния сироп и солта в касерола. Поставете на котлон да кипне за 1 минута. Махнете от огъня и докато разбърквате добавете запечените (в сух тиган или фурна) пекани и ванилията. Охладете го за 5 минути и тогава внимателно добавете разбитите яйца. Разлейте сместа върху тестото във формата за пая.

Запечете го във фурната 40-45 минути, ако краищата покафенеят, но плънката не е готова, завийте пая с алуминиево фолио.

5 4
4 2
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ЛабораторенЕксперимент
ЛабораторенЕксперимент
13.11.2014 14:34
Чудя се само дали няма да стане мн по-яко с кленов сироп вместо с царевичен...трябва да бъде тествано...
0
0