Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Класически зелеви сарми с новаторски поглед

Класически зелеви сарми с новаторски поглед

Сарми

Сред една от любимите храни на българина се нареждат сармите, заедно с гювеч, зрелия боб, сочни кюфтета и баница. Независимо от това корените на сармите не могат да се открият по българските земи, а мястото от къде произлизат е загадка и до ден днешен. Никой не може със сигурност да потвърди прародината им – някои източници сочат, че са били донесени от османските нашественици, други сочат, че произлизат от Византия.

Въпросът за произхода на сармите е любопитен за голяма част от историците и археолозите, които са полагали неистови усилия за разкриването на тази мистерия. Има извършена реставрация на средновековна византийска кухня, която препраща учените към гръцката античност. Там са открити ястия, изключително наподобяващи днешните сарми.

Независимо от произхода на сармите, към днешна дата, те са едно от великите кулинарни чудеса по цял свят. Радват се на огромна почит и на българската трапеза, не само по време на празници, а и в ежедневното меню.

В настоящата статия ще ви представим един новаторски поглед на иначе традиционната рецепта за зелеви сарми.

Сарми с прясно зеле

Зелеви сарми със стафиди

Необходими продукти: 40 броя зелеви листа, 350 грама ориз, 1 глава стар кромид лук, 1 яйчен жълтък, 100 грама стафиди, 30 милилитра доматено пюре, 150 грама брашно, щипка захар, щипка джоджен, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Първо трябва да нарежете лука на ситно и да го задушете с малко олио. След това прибавете ориза, стафидите и джодженът, подправете с черен пипер и сол. С тази плънка завийте зелевите листа. Наредете ги в тенджера и залейте с равни количества зелев сок и вода, докато се покрият. За да не се разпаднат - поставете отгоре порцеланова чиния и ги оставете да се варят на тих огън.

За соса:

Запържете брашното в малко олио докато стане златисто и прибавете доматеното пюре и захарта. След това залейте със зелев сок и сложете жълтъка. Разбърквайте енергично, докато се получи еднородна смес.

С този сос залейте сармите при сервиране.

Сарми с кисело зеле

Зелеви сарми с боб

Необходими продукти:

1 средно голяма кисела зелка, 2 средни глави лук, Половин чаша ориз, 1 чаша сварен зрял боб, 1 чаша гореща вода, 1 супени лъжици зехтин, Половин чаена лъжица червен пипер, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне: Първо смесете боба, нарязания на ситно лук, ориза и водата. Поставете ги върху средно нагрят котлон и варете докато оризът стане полусуров. С тази смес започнете да оформяте сармите. Преди да ги наредите в тенджерата, подложете на дъното няколко зелеви листа. Подредете плътно сармите. Залейте с равни части зелев сок и вода или само с гореща вода и сложете отгоре чиния, за да не се развият. Варете на слаб огън.

В отделен съд загрейте зехтина и добавете червения пипер. Към сместа добавете 2-3 супени лъжици от течността, в която са се варили сармите и след като разбъркате, изсипете обратно в тенджерата. Оставете ги на котлона още 7-8 минути.

"Българското суши" както наричат сармите напоследък ви предоставя невероятната възможност да експериментирате. Можете да сложите в пълнежа всичко, което ви се струва подходящо - гъби, моркови...списъкът е безкраен! Важното е да се забавлявате и да ви е вкусно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest