Юфка

редакция:
Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
247
Юфка

Юфката е тестен хранителен продукт, който се прави от изсушени тестени кори. По своя вид наподобява някои видове паста, но в технологията на приготвяне на паста и юфка има съществени разлики. Под думата юфка най-често разбираме онази топла сутрешна закуска, която майките ни приготвяха в детството, с добавка на сирене, захар, прясно мляко или пък чай.

Юфката е традиционен български продукт, макар че съществуват още няколко вида юфка, като китайска юфка, оризова юфка, а има и някои видове макаронена паста, която също се предлага под името юфка. Самата дума юфка няма множествено число, макар че е съставена от сякаш безброй натрошени изсъхнали тестени корички. Доста често с терминът юфка се обозначава и ястието, което обикновено сме свикнали да похапваме на закуска.

За щастие и до днес по магазините можем да закупим домашна юфка с нейния познат и почти непроменен вкус. Цената ѝ е достъпна и се предлага предимно в пакети между 400-500 г. На пазара се предлагат и различни видове юфка, приготвена с пълнозърнесто брашно, която е добра храна за диабетици.

Състав на юфката

В 100 г обикновена юфка се съдържат приблизително следните вещества:

Калории: между 225 – 384 ккал, Белтъчини: 12 - 14.16 г, Въглехидрати: 68 - 71.27 г, Мазнини: 1.5 - 4.44 г

Избор и съхранение на юфка

Печената юфка може да се срещне в почти всеки магазин. Съхранява се в хладни и сухи помещения, не е необходимо да се поставя в хладилник.

Кулинарно приложение на юфката

Освен за вкусна и питателна закуска в съчетание с мляко, чай, сирене и захар, от юфка могат да се приготвят всевъзможни сладки и солени печива, изкусителни и вкусни десерти или пък например домашна баница с юфка – сладка или солена, вие избирате. Предлагаме ви една лесна рецепта за млечна баница с юфка, която може да поднесете поръсена с пудра захар.

Рецепта за млечна баница с юфка

Необходими продукти: юфка - 1 пакет домашна, яйца – 4 броя, захар - 1 1/2 ч.ч., прясно мляко - 1 л, масло - 1/2 пакетче, ванилия – 1 пакетче, олио

Юфка на фурна

Начин на приготвяне: В подмазана с олио тава сипете юфката и отгоре разпределете парченца масло. Сложете да се запече във фурната, докато се зачерви и маслото напълно се стопи. Успоредно с това разбийте яйцата със захарта, млякото и ванилията. Залейте сместа върху юфката и върнете във фурната да се пече на умерена температура за около 20-30 мин. Поднесете порция от млечната баница с юфка, поръсена с малко пудра захар, по желание.

Домашна юфка

Рецептата за домашна юфка е съвсем лесна и дори начинаещ в кухнята би се справил, макар че се преминава през месене и точене. Рецептите за този български специалитет варират спрямо пропорциите на различните продукти, но технологията е сходна – замесване, разточване на тънки кори, изсушаване на слънце, леко запичане във фурна и натрошаване на юфката.

Необходими продукти: прясно мляко – 500 мл, яйца - 15 броя, сол – 1 к.л., брашно – 1.5 кг.

Начин на приготвяне: Разбийте яйцата със солта, до получаване на пяна и след това добавете млякото. Пресейте брашното в голям съд и по средата постепенно доливайте от течната смес. Загребвайки отстрани от брашното, постепенно замесете меко и гладко тесто. Разделете го на 15 топки, покрийте ги с влажна кърпа или тензух и оставете за кратко да починат.

Всяка топка разточвайте на тънка кора с дебелина около 2 мм. Оставете ги на слънчево място, за да изсъхнат. След това листите се натрошават едро и се слагат да се изпекат в загряна на 50 °C фурна до пълното изсушаване на юфката. Оставете я да изстине, натрошете я по-дребно и приберете домашната юфка в пликове. Съхранявайте на хладно и сухо място.

Рецепта за домашна юфка от грис

Домашна юфка

Необходими продукти: прясно мляко - 1 л, яйца – 10 броя, грис - 200 г, сол, брашно.

Начин на приготвяне: Разбийте добре яйцата с миксер и към тях добавете солта, затопленото прясно мляко и гриса. Постепенно замесете меко и гладко тесто, което трябва да разделите на 10 топки. Всяка топка разточете на тънка кора, а готовите кори слагайте на слънчево място, за да съхнат.

След около 1 час обърнете корите и след като изсъхнат още малко, те трябва да се сцепят и да се образуват накъсани места по корите. Изсъхналите кори натрошете добре и ги сложете да се изпекат до леко зачервяване в загряна фурна. След като готовата домашна юфка изстине, я приберете в торба от плат.

Ако искате да направите топла закуска за семейството си, то непременно пробвайте тази лесна рецепта за домашна юфка на фурна. В намазана с масло тава сипете 1 пакет юфка и запечете в предварително загрята до 180 °C фурна до златисто. Кипнете 1 л вода или прясно и го подсладете със 1 ч.ч. захар.

Така запечената юфка залейте с врящата вода или мляко. Върнете във фурната и печете, докато юфката поеме течността. Вкусната закуска се понася топа и по желание се гарнира с натрошено сирене.

Разгледайте и другите ни рецепти с юфка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest