Gotvach.bg»Съвети»Може ли и как се прави домашна майонеза със зехтин?

Може ли и как се прави домашна майонеза със зехтин?

Нина ИвановаНина Иванова
Мастър Шеф
8532494
Може ли и как се прави домашна майонеза със зехтин?

Домашна майонеза може да се направи със зехтин или с олио. За по-интерес вкус можете да прибавите и горчица. Основните съставки на домашната майонеза са жълтъци, лимонов сок, зехтин, сол и захар.

Ако приготвяте домашната майонеза със зехтин и с горчица можете да добавите и черен пипер на вкус. Освен лимонов сок, бихте могли да използвате лимонтузу, винен или ябълков оцет.

Млечна домашна майонеза можете да приготвите и от прясно мляко, зехтин, горчица (по желание), лимонов сок, сол и захар.

За да бъде майонезата гъста и вкусна, продуктите извадете предварително и оставете на стайна температура поне за 1 час. Тъй като олиото придава горчив вкус на майонезата, зехтинът е много по-подходящ за приготвянето на домашна майонеза.

За да направите домашна майонеза със зехтин, трябва да следвате тези указания.

Първо, пригответе продуктите и миксер. Отделете жълтъците от белтъците и ги сложете в дълбок съд с не много широко дъно. Прибавете солта и захарта, както и лимоновият сок. Започнете да разбирате с миксера на висока скорост, докато бъркате много бавно прибавяйте зехтина на тънка струя.

Ако избързате със зехтина и го налеете прекалено бързо, той ще се отдели от сместа. Целта е зехтинът да се слее с останалите продукти и да се получи гладка, хомогенна смес. Когато се сгъсти, можете да изключите миксера.

Показател, че майонезата е готова е това, че сместа започва да залепва по бъркалките на миксера.

Домашна майонеза с мляко

За да приготвите млечна домашна майонеза технологията не е много по-различна. Първо разбийте прясното мляко и зехтина, а след сгъстяване добавете и лимоновият сок, захарта и солта и разбийте още няколко секунди. Можете да прибавите и горчица и отново да разбиете, за да се получи хомогенна смес.

Готовата майонеза се изсипва в чист, сух, стъклен буркан и се затваря плътно. Майонезата можете да съхранявате в хладилника няколко дни. Домашно приготвената майонеза не трайна, както купешката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 2
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати