Gotvach.bg»Статии»Търсене
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Търсене в сайта

Хляб ЕзекилХляб Езекил
05 Март
Хлябът Езекил е най-полезната разновидност на хляба. На практика от него си добавяме много фибри и полезни вещества, спестявайки бързите въглехидрати и високия гликемичен индекс. Той представлява вид хляб, който се...
Пълнозърнест хлябПълнозърнест хляб
24 Февр.
Пълнозърнестият хляб е една от най-ценните храни за хората, стига той да е направен от качествена суровина и да не е придружен от нежелани съставки като подобрители, стабилизатори и консерванти. По своята същност пълнозърнест...
Перга (пчелен хляб)Перга (пчелен хляб)
26 Февр.
Освен мед, пчелинът предлага още много природни продукти с широко приложение в медицината, козметиката, стоматологията, фармацевтиката. Сред тях се отличава една субстанция, наричана перга, но позната и с други наименования...
ХлябХляб
17 Февр.
1
1. Замесете тесто по еднофазен (директен) начин от разбитите яйца, леко затоплените млека, захарта, солта и маята /размита в затопленото прясно мляко, ако е прясна/. 2. Добавете брашното (със сухата мая) постепенно, докато...
Ето как да приготвим полезен Жив хляб (Селски квасен хляб)Ето как да приготвим полезен Жив хляб (Селски квасен хляб)
05 Март
1
Българите са едни от хората, които консумират най-много хляб. Днес е трудно да се намери качествен и вкусен хляб. Магазините предлагат различни видове тестени изделия - пълнозърнести, многозърнести, речен хляб, черен, типов...
Силата на обредния хлябСилата на обредния хляб
05 Май
Никой не е по-голям от хляба! Имайки предвид тази стара българска поговорка, на празници българката е приготвяла богата трапеза и най-важното място е отделяла винаги на хляба. Обредния хляб съпътства бита на...
Рецепти за кето хлябРецепти за кето хляб
05 Август
Кето хлябът е основен елемент от кето храненето. Ако трябва да го дефинираме, това е хранителен режим, познат и като високомазнинно хранене. При този тип диета се наблюдават високи нива на кетони в организма, чрез които...
Магията на Обредния хлябМагията на Обредния хляб
20 Юли
Обредният хляб не е обикновен хляб. За него подготовката започва много рано, още по жътва. Подбират се здрави зърна от чиста пшеница или жито, които се измиват много добре и подсушават. Смилат се на брашно, което пък се...
Кой хляб е полезен?Кой хляб е полезен?
19 Ноем.
Първото нещо, което човек прави, започвайки диета или преминавайки към по-здравословен начин на живот, е изключването на тестените изделия от менюто си. Истината е, че има няколко вида хляб, които са много полезни и...
Истината за Ватиканския хляб!Истината за Ватиканския хляб!
21 Ноем.
Случайно попаднах в един български сайт на рецепта за Ватикански хляб. Започна да ме гложди любопитство, а това, че този хляб се прави само веднъж в живота, нещо не ми допадна. Другото, че някой трябва да ти даде закваска...
Икономични рецепти с хлябИкономични рецепти с хляб
25 Август
Остатъците от хляб лесно могат да бъдат оползотворени. С тях можете да си приготвите закуска или някакъв сладкиш, който да е подходяща компания на следобедния чай или кафе. Най-лесният и добре познат вариант за рецепта...
Не изхвърляйте коравия хлябНе изхвърляйте коравия хляб
09 Януари
Кризата сигурно се отразява и на вашия бюджет, затова, преди да изхвърлите стария корав хляб, помислете – не можете ли да приготвите от него нещо друго, което да ви е от полза? На първо място от коравия хляб става страхотна...
Магията на ватиканския хлябМагията на ватиканския хляб
26 Януари
152
Стара италианска легенда разказва за веригата на Свети Антонио, в която се приготвял специален хляб, наречен Ватикански, който имал силата да сбъдва желания и да носи любовта в живота на хората. Според преданието Ватиканският...
Бързо отслабване с хлябБързо отслабване с хляб
13 Дек.
5
Разнообразието в диетите е огромно. Всеки ден излизат нови и нови планове за отслабване, някои с не дотам доказани резултати. Тук ще ви предложим една изцяло нова диета, която учудва с един от компонентите си, а именно...
Как да съхраняваме хлябКак да съхраняваме хляб
24 Септ.
1
Едно от най-важните неща за храната на поколенията – хлябът, е начинът на съхранение. Независимо дали го печете сами, взимате го от старата пекарна или от рафта в магазина, е важно да знаете как да го съхранявате, когато...
Ползата от черния хлябПолзата от черния хляб
04 Окт.
Черният хляб е едно от най-ефективните средства срещу анемия. В ръжения хляб се съдържат тридесет процента повече желязо, два пъти повече калий и три пъти повече натрий, отколкото в хляба от пшенично брашно. Особено...
Вредата от белия хлябВредата от белия хляб
21 Дек.
5
Още от деца повечето от нас са свикнали да си похапват от белия хляб и тестените изделия. На всички им е било много вкусно да си хапнат филийка със сладко, кифличка, палачинки, кексчета, торти. Докато си похапва...
Арт хлябАрт хляб
06 Април
2
Разтворете маята в леко затоплената вода заедно с меда. Не чакайте да шупва, а веднага добавете киселото мляко на стайна температура, след това и брашното със солта. Разбъркайте добре и когато брашното се поеме от течностите...
Пълнен хлябПълнен хляб
15 Февр.
2
Нарязваме хляба по дължина и широчина, без да разрязваме дъното. В процепите слагаме топеното сирене, нарязаната шунка, натрошеното краве сирене. След това разливаме разтопеното масло, смесено с чесъна на прах между...
Картофен хлябКартофен хляб
02 Януари
1
Картофите се смачкват на пюре с млякото и се оставят да изстинат. Маята се размива с хладка вода и се смесва с картофеното пюре. Брашното се пресява със солта в затоплен съд и към него се прибавя картофената смес....
Къпан хлябКъпан хляб
05 Дек.
Разтворете маята в леко затоплена вода, като прибавите и меда. Оставете сместа да престои няколко минути, за да може маята да се активира. През това време сложете пълнозърнестото брашно в купа. Прибавете солта, разбъркайте...
Голям ХлябГолям Хляб
02 Дек.
В дълбока купа пресявам брашното. Добавям солта и разбърквам. В хладка вода размивам маята. Прибавям я към брашното заедно с олиото и оцета, последният се слага за еластичност на тестото. Като се натисне готовият хляб,...
Никулденски хлябНикулденски хляб
14 Ноем.
1
Хубаво е да оставим всички продукти за няколко минути на стайна температура. В рецептата умишлено не съм използвала мляко и яйца, тъй като Никулден попада в Коледните пости, но не пречи да се добави при замесването едно яйце...
Чеснов хлябЧеснов хляб
19 Ноем.
Прясното мляко се разбърква с 1 с.л. оцет и се оставя настрани за 5 мин. Брашното се пресява с бакпулвера и се смесва с подправките. Добавя се млякото и се разбърква добре. Прехвърля се на гладка набрашнена повърхност...
Арабски хлябАрабски хляб
12 Дек.
3
Разтворете маята заедно със захарта в 1/2 от топлата вода. Всички продукти смесете в голяма купа и замесете гладко, но лепкаво тесто. Не слагайте прекалено много брашно, защото тестото трябва да остане леко лепкаво. Оставете...