"Картофите се сваряват, без да се белят. Когато се махнат от огъня, водата се излива и картофите се оставят да изстинат напълно.
След това се обелват, намачкват се и се прибавят другите продукти и подправките." - много е важна последователността! При мачкане винаги без машина - стават на лепило.
"Измийте и сварете картофите, без да ги белите, в подсолена вода. При готовност оставете да изстинат и след това обелете. Настържете ги или намачкайте в купа." - най-важната операция
Аз така правя: Сварявам картофите малко като истинат / зада мога с ръце да ги беля / - обелвам. След като добият стайна температура ги намачквам. Никога не ползвам миксер или подобни машинки, защото става всичко на лепило. Намачканите картофи смесвам със сирене и кашкавал. Задължително едно яйце. Слагам подправките, които харесвам. Намокрям си ръцете и правя топки който овалвам в галета и яйце , сплесквам ги и ги пържа.
Някои тук казваха, че не било задължително картофите да се мачкат, когото вече са студени. Аз смятам, че е задължително. В противен случай трябва да се слага брашно, галета в "каймата", а аз не искам да ги ползвам..
Пробвайте да мачкате обелените картофи студени и винаги ще ви се получава.
Аз попарвам рибата преди да изчистя люспите ѝ! След попарването се отделят много лесно. Просто я обливам с гореща вода докато вземе да и се смени цвета. Някак си побелява.
Красимир Маринов - казаха ми го от хора дето работят в шкебеджийниците. Разбира се може да се свари под налягане и времето значително се съкращава. Да не мислиш, че готовото шкембе дето продават го варят малко. Хубавото шкембе е от старо животно. Но какво да ти разправям, едно си баба знае-едно си бае. Ти господине, колко време го вариш?
Не съм съгласен с обелване на картофите след като изстинат- Напротив! Топли се обелват и след като изстинат се мачкат. Опитайте по моят начин! Никога няма да ви се разпаднат кюфтетата.
Пиле се вари в херметическа тенджера за 12 минути от излизане на пара от клапана. Когато се вари повече става на конци /преварено/ и не е толкова вкусно.
Моите коментари