"Измийте и сварете картофите, без да ги белите, в подсолена вода. При готовност оставете да изстинат и след това обелете. Настържете ги или намачкайте в купа." - най-важната операция
Аз така правя: Сварявам картофите малко като истинат / зада мога с ръце да ги беля / - обелвам. След като добият стайна температура ги намачквам. Никога не ползвам миксер или подобни машинки, защото става всичко на лепило. Намачканите картофи смесвам със сирене и кашкавал. Задължително едно яйце. Слагам подправките, които харесвам. Намокрям си ръцете и правя топки който овалвам в галета и яйце , сплесквам ги и ги пържа.
Някои тук казваха, че не било задължително картофите да се мачкат, когото вече са студени. Аз смятам, че е задължително. В противен случай трябва да се слага брашно, галета в "каймата", а аз не искам да ги ползвам..
Пробвайте да мачкате обелените картофи студени и винаги ще ви се получава.
Аз попарвам рибата преди да изчистя люспите ѝ! След попарването се отделят много лесно. Просто я обливам с гореща вода докато вземе да и се смени цвета. Някак си побелява.
Красимир Маринов - казаха ми го от хора дето работят в шкебеджийниците. Разбира се може да се свари под налягане и времето значително се съкращава. Да не мислиш, че готовото шкембе дето продават го варят малко. Хубавото шкембе е от старо животно. Но какво да ти разправям, едно си баба знае-едно си бае. Ти господине, колко време го вариш?
Не съм съгласен с обелване на картофите след като изстинат- Напротив! Топли се обелват и след като изстинат се мачкат. Опитайте по моят начин! Никога няма да ви се разпаднат кюфтетата.
Пиле се вари в херметическа тенджера за 12 минути от излизане на пара от клапана. Когато се вари повече става на конци /преварено/ и не е толкова вкусно.
За да не попиват много олио, аз ги изкисвам в много сол. Не се притеснявайте! Няма да станат солени, след като ги изплакнете хубаво. След това ги пържа в маслена баня /поне 2 см олио/ . Олиото трябва да е силно загрято. Не се слагат по много за да не се понижи температурата му.
Това е моята тайна!
За да не се разпадат картофите, след като ги сварите, веднага ги обелете. След като изстинат тогава ги намачкайте. Не използвайте пасатор или подобни машини, защото стават на лепило.
Моите коментари