Руската салата /Оливие/ има най.много вариации и всички са далеч от първообразът и!
Салатата се ражда през 1860 година, когато Оливие работи като главен готвач в един от най-реномираните ресторанти в Москва – „Ермитраж“. Неговото творение бързо станало много популярно, но всъщност като продукти било доста далеч от съвременния си вариант: приготвяло се от месо от фазан, телешки език, хайвер, зелена салата, раци, кисели краставици, варени яйца. Липсвала основната съставка на салатата, каквато я познаваме днес – картофите, а какъв точно е бил дресингът и досега не се знае, тъй като Оливие пазел рецептата за него в дълбока тайна.
За всички вегани и егетарианци ще кажа, че Световната Здравна Организация обяви такива хора за психично болни. Човек се храни балансирано, като яде 60% животинска и 40% растителна храна.
При 100 градуса загиват всички вегетативни форми на бактериите, но не и спорите им. При 60 градуса (пастьоризация) загиват основно чревни патогени Salmonella, Shigella и М. tuberculosis. HIV например е супер неустойчив на температура. Около 45 градуса му му стигат. Най-сигурно е 121 градуса по Целзий за един час и 1-2 атмосфери. Това е стерилизация.
Аз винаги оставям във фурната метална паничка с вода. Печа я при 200 градуса за 30-до 40 мин. При по-ниска температура става с дебела кора, която не харесвам. При по-висока не се изпича хубаво отвътре.
Бамята я приготвям така: Измивам я добре на течаща вода. Нареждам я в бурканите и я заливам с вода в която съм сложил лимонтозу, захар и две три зърна натриев бензоат /продава се в аптеките/ . Варя я 20 мин. Пазил съм я 2 год. и е като сега затворена. Така приготвена може да се използва за директна консумация или за влагане в ястия.
Бамята стерилизирам 20 мин. Така се съхранява видът им. Ползвал съм стерилизирани след 2 год. Цели и неразпаднати. Вместо оцет слагам лимонтозу. Така са неоцветени от оцета. Съвременния оцет е разредена оцентна, киселина вода и боя.
Аз ги приготвям по-бързо. Сварявам картофите като внимавам да не ги преваря /да не се пукнат/ . Беля ги топли. След като изстинат ги намачквам или ги прекарвам през домакинско ренде.
Това е моята тайна !
Моите коментари