Фенелът се разделя на мъжки и женски. Ако ще го консумирате суров в салати е добре да използвате мъжки фенел – луковицата е доста по-дебела и закръглена. Тя е по-хрупкава и сочна и анасоновия вкус не е толкова натрапчив. Женския фенел е с по-издължена луковица и по-силен анасонов привкус. Той е много по-подходящ за термична обработка - за добавяне в яхнии, супи, за направата на пюрета. А за почистването на фенела - просто обелете по-старите люспи ако са поувехнали или пожълтели. Всичко останало също може да се консумира - стъблата, нарязани на тънко са много вкусни в супи и в салати. Листенцата също дават много свеж вкус на храната, аз лично не изхвърлям нищо от него.
Към рецептата имам една забележка - по-добре увеличете двойно продуктите, защото вкъщи много се хареса и всеки искаше да му се сипе допълнително. Но пък се готви много по-бързо от обикновеното зеле, така че приготвянето не отнема много време.
Здравейте,
Както е описано в самата рецепта "Пчелният мед и кравето масло се смесват с 1 пакетче ванилия", т.е. смесвате ги, докато сместа се хомогенизира. Взема се по лъжичка от нея и се смуче, докато се разтвори в устата. Има много приятен вкус, леко загрява.
Македонската плескавица се приготвя изцяло от говеждо месо. Гурманската плескавица е сръбска рецепта, и освен свинско и телешко (говеждо месо), може да се добави и биволско (т-н. на сръбски мешано мелено месо). Съотношението зависи от месото, от майстора и от вкусовите предпочитания.
Поздрави :)
Моите коментари