Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Продуктите, които съдържат натриев глутамат

Продуктите, които съдържат натриев глутамат

Мария СимоваМария Симова
Автор
50619k
Продуктите, които съдържат натриев глутамат

Времената се променят, екологията и технологиите – също, сега са модерни вкусните, но често и нездравословни храни. Много от нас просто не мислят за това, което ядат. А да се мисли и изучава този въпрос, си заслужава.

Вземете например месото и млечните продукти. Месото и млякото на закърмените и хранени животни с антибиотици и хормони отдавна са на нашата маса. Това е буквално отравяне на нашето тяло и унищожаване на чревната флора. Какво ще кажете за паша на животни в екологично неблагоприятни места или храненето им с вредни и замърсени фуражи, отгледани и събирани в такива райони? В крайна сметка това се отразява и на качеството на месото, и на млякото, и на нашето здраве.

Зеленчуците и плодовете са често напоени с химикалите, с които се пръскат, особено тяхната кора. Тонове ябълки се пръскат с различни химикали през целия сезон, а резултатът – нито един червей за тонове ябълки! Червеите не могат да ги ядат, а ние ги ядем.

Мононатриев глутамат

Растенията и плодовете, които се отглеждат в съвременното земеделие, са цял „склад“ на токсични вещества, включително пестициди, хербициди, инсектициди, тежки метали и др.

При месото положението е същото, защото животните ядат от същите тези замърсени храни.

Кое прави храните вредни

Храни с глутамат

В етапа на обработка към продуктите се добавят изкуствени оцветители, консерванти и аромати. Те правят продуктите евтини, добре запазени, красиви и вкусни, но още по-опасни за нашето здраве. Опаковките, които се използват за тези продукти, са последният "принос" на хранителни добавки.

Ние пръскаме химикали върху храната, превръщаме храната в несъбираема субстанция, отравяме я с канцерогени, опаковаме я в пластмасови кутии, които пък разпиляваме в околната среда.

И това се нарича „храна“?

Тази „храна“ няма нищо общо с нашата природа, но именно от тази „храна“ ядат повечето хора. Чудно ли е, че толкова много хора умират от непредотвратими болести? Ние просто ежедневно се отравяме с „храна“.

Телешкото съдържа естествен глутамат

За известния мононатриев глутамат

Нека първо да видим какво е мононатриев глутамат. Мононатриевият глутамат е бял кристален прах, който се разтваря добре във вода. Такава добавка подобрява вкуса и миризмата на продуктите. Но не бива да се опасявате веднага от това вещество, защото то бива естествено и синтетично. И неговото въздействие зависи от количеството консумирана храна на ден.

Също така според множество проучвания мононатриевият глутамат причинява зависимост при консумиращия храни с глутамат. А продукти от дневните ни хранения, които съдържат от белия прах, са най-вече:

- колбаси, кренвирши;

- хамбургери;

- чипс;

- готови сосове;

- крекери и снаксове;

- бульони на кубчета;

- полуфабрикати;

- сухи подправки.

Това се отнася за ненатуралния мононатриев глутамат.

Индентифицирани са три основни източника за получаване на натурален глутамат: водорасли, малц и цвекло.

Също така естествен мононатриев глутамат може да се намери в храни като: пармезан, свинско, говеждо, пилешко, гъби, спанак, аспержи, зеле, лук, грах, царевица, миди, чедър, скумрия, зрели домати, сардини, шунка, бекон, соев сос, комбу водорасли.

Използвайки тези продукти, можете да приготвите апетитно ястие с истински вкус, без да прибягвате до някаква химия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

1.5
50
40
31
20
13
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Milen
Milen
12.02.2024 18:10
Какво означава "ненатуралния мононатриев глутамат"? Глутамата се извлича от водорасли, има и модерен метод - чрез ферментация на нишесте, захарно цвекло, захарна тръстика или меласа. При всички случаи е натурален и произхода му е органичен. По цял свят се приема за по-здравословна алтернатива на солта. Използва се масово в китайската, японската, тайландската и в почти всички азиатски кухни. По подобен начин през 90-те се водеше кампания срещу маслото и яйцата и те бяха обявени за вредни. Днес няма съмнение, че това не е вярно. Същото се случва днес с продукти като, глутамат, глутен, бяло брашно, без да има доказана вреда за човешкия организъм. България е страна на фалшивите новини и на масова заблуда по отношение на това кое е полезно и кое не. Телевизионни готвачи не спират да повтарят колко вреден е зехтина за готвене, казват ни да готвим с олио, защото зехтина бил канцерогенен. Явно им плащат добре след като по цял свят зехтина се посочва като една от най-добрите мазнини, включително и за пържене.
1
0