Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Забранени и разрешени храни при Хашимото

Забранени и разрешени храни при Хашимото

глутенът е вреден при хашимото
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 гурме тигана Gourmet Secret
72.90 лв.
Виж ››

Днес автоимунните заболявания представляват една шокиращо голяма цифра. Това, което ги обединява, е, че са нелечими и прогресират във времето като причиняват различни по степен увреждания на организма.

Едно от тези заболявания е Хашимото. Това заболяване е ендокринологично, поразява щитовидната жлеза. При него, както и при всички други автоимунни, имунната система напада собствените клетки, като нанася различни по степен поражения. Хашимото се открива, когато имунната система е нанесла поражения на щитовидната жлеза, която регулира метаболитните процеси, растежа, телесната температура, менструацията при жените, телесното тегло и други.

Хипотиреоидизъм и Хашимото

Често болните от Хашимото развиват и хипотиреоидизъм, но такъв развой не е абсолютно задължителен. Двата термина не са синоними на едно и също заболяване. Хашимото е болест, а хипотиреоидизмът е състояние, което е следствие на тази болест. Хашимото е налице, когато щитовидната жлеза е атакувана от белите кръвни телца, а хипотиреоидизмът е налице при положение, в което щитовидната жлеза не е в състояние да произвежда хормоните, които би трябвало да произвежда в достатъчно количество.

Диетите, назначени от лекуващия лекар, имат значение дотолкова, че могат да облекчат симптомите на болестта и обратно - неправилното хранене задълбочава оплакванията. Кои храни трябва да се избягват при Хашимото?

Храни, които трябва да се избягват при Хашимото

На първо място при Хашимото трябва да се избягват глутеновите храни. Непоносимостта към глутена е характерна за страдащите от болестта. Предполага се, че е възможно самото заболяване да се дължи на тази непоносимост.

Ако болестта не се повлиява от приеманите лекарства, задължително е да се започне безглутенова диета. Хлябът, бисквитите, ечемикът, ръжта са храни, които трябва да отпаднат от менюто.

забранени храни при хашимото

Непреработените термично зеленчуци от рода на зелето, броколите и карфиолът, съдържащи вещества, които нарушават производството на хормоните от жлезата, също трябва да отпаднат.

Соята е следващият хранителен продукт, който не се препоръчва при Хашимото. При соята вредните вещества остават дори след термична преработка, затова тя трябва да отпадне напълно от храненето.

Храни, подходящи при Хашимото

Цинкът и селенът са елементите, които се грижат за баланса на хормоните и затова всички храни, в които ги има в по-големи количества, са добра възможност при хранителната диета.

Такива са пробиотиците, храните, които са ферментирали, слънчогледът, гъбите, тиквата, спанакът, яйцата. А сутрешното кафе може да се замени с леблебия, която също е препоръчителна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest