gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от облепиха

Здравословни ползи от облепиха

ХрисиХриси
Новак
14840
Здравословни ползи от облепиха
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
45.00 лв.
Виж ››

Облепиха е едно от най-полезните билки, познати на света. Използва се от дълбока древност и намира широко приложение в китайската медицина.

Растението съдържа повече от 190 активни съставки, използва се за профилактика и лечение на куп заболявания и снабдява имунната система с невъобразима сила и защита благодарение на съдържанието си на витамин С, което е 10 пъти повече от това, което се среща в останалите източници на елемента.

Това е единственият растителен продукт, който съдържа всички полезни мастни киселини – Омега-3, Омега-6, Омега-7 и Омега-9.

Чудодейните свойства на облепиха, известна още като морски зърнастец и ракитник, биха могли да се придобият от всяка част, но най-известна е употребата на маслото от облепиха.

Обикновено се използва при кожни проблеми и несъвършенства. Почиства и тонизира кожата, облекчава слънчеви изгаряния, съдейства за по-бързото възстановяване при рани от порязвания, видимо забавя стареенето, поддържайки кожата гладка и еластична.

Полезни свойства на облепиха

Масло от облепиха

Що се отнася до другите полезни свойства на облепиха:

- Подпомага сърдечната функция – благодарение на съдържанието на антиоксиданти билката регулира нивата на кръвното налягане и холестерола. Това съдейства за правилното функциониране на сърцето;

- Успокоява раздразнение на очите, изразяващо се в парене, зачервяване и болка;

- Служи като превантивна мярка срещу диабет – благодарение на способността си да понижи нивата на кръвната захар и да увеличи синтеза на инсулин, облепиха се използва като профилактика срещу отключването на диабет;

- Помага при ревматизъм – пригответе си отвара от 1 с.л. сухи листа, запарени в чаша гореща вода за 10 минути. Прецедете и изпийте на 2 пъти по половин чаша в рамките на деня;

- Грижи се за здравето на черния дроб – консумацията на 15 мл от растението ежедневно, облекчава хората, страдащи от цироза. Освен това билката предпазва клетките на органа от цялостно увреждане;

- Успокоява нервната система – има положителен ефект при психични разстройства, депресии, силен стрес и тревожност;

Облепиха

- Подобрява процеса на храносмилане – съдейства за бързото усвояване на продуктите от организма;

- Облекчава симптомите на менопауза и се използва като лекарство при дами в постменопауза;

- Помага при анемия – може да приемете растението под формата на чай от листа на облепиха или да консумирате плодовете му в сушено или сурово състояние.

Вижте всички ползи на маслото от облепиха.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest