Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тънкости при приготвяне на щраусовото месо

Тънкости при приготвяне на щраусовото месо

Потребител#240543Потребител#240543
Помощник Готвач
1153
Тънкости при приготвяне на щраусовото месо

В големите вериги магазини може да намерите опаковки с различни от общоприетите за ежедневна консумация за нашите географски ширини месни продукти. Спираме се и разглеждаме видове и варианти просто от любопитство, без да съберем смелост да опитаме, защото не сме го правили и не знаем как.

Преборете се със страха си, направете избор и си вземете една - две опаковки. Наречете ги за някой специален за вас ден и се настройте психически, че ще се справите подобаващо.

И изборът ви вече е попаднал върху месото от щраус. Да се фокусираме върху някои специфики около приготвянето на ястия с щраусово месо.

Трябва да знаете, че ще купите месо от краката на щрауса, защото се използва предимно тази част. Качеството на месото се определя според това от коя част на крака е: от бедрото, от вътрешната част на крака или от външната му част. Най-високо се цени месото от бедрото. Хубаво е да го имате предвид, когато четете варианта върху опаковката.

Може да решите да си закупите прясно месо от щраусова ферма. Защо не - вече има много из страната, защото птиците щраус се гледат лесно, а почти всичко от тях подлежи на продажба, дори и за сувенир или забавен подарък. И при този случай отново информацията за месото ще ви влезе в употреба, когато чуете предложенията на фермерите - трябва да покажете, че разбирате нещичко.

Защо да изберем щраусово месо от бедро?

Тънкости при приготвяне на щраусовото месо

Защото то е най-предпочитано за пържоли и стекове. Те пък, от своя страна, е най-добре да бъдат приготвени на скара или грил тиган, защото сготвени по този начин, стековете от щраус чудесно разгръщат вкусовите си качества.

А скаричката - тя е добре позната на всички ни. Ето я отправната точка за първите ви опити с непознатото. Извършването на позната дейност несъмнено ще ви даде самочувствие при готвенето.

Планирали сте деня; набелязали сте вида месо; избрали сте и начина на приготвянето му. Остава ви да запомните няколко тънкости при приготвяне на щраусовото месо - по дейностите в процеса на същинското готвене. Накрая ще обсъдим и подходящите гарнитури.

Стек от щраус на скара

– Стековете се мариноват много за кратко, от 20-30 минути до час, защото поемат бързо и всички аромати, с които се подправят, което, от своя страна, трябва да ви възпира при използване на много подправки. Спрете се на една, най-много две, в комбинация с червено вино и дайте шанс на месото да ви разкрие уникалността си. Имайте предвид, че самото вино също се явява подправка. За щраусовото месо се препоръчват индийско орехче, кориандър, розмарин, салвия /градински чай/, джинджифил, соев сос, черен пипер, чесън, мащерка, капки балсамов оцет /и той е богат на аромати/. Сложете и зехтин. След половин час ги попийте с кухненска хартия;

– Грилът трябва да е нагорещен. Заставате прави до него, слагате до себе си кухненски часовник, ако щете хронометър, и подреждате половината от стековете. Едно, за да не се понижи температурата в съда, и друго, за да можете да обслужвате по-бързо количеството щраусово месо на скарата. Моите предпочитания са за оребрен грил тиган, а не уред с отворени ребра, защото изтичат соковете от месото и се губят;

Стековете от щраус се пекат 1 минута. Обръщат се. Засича се пак 1 минута. В края на минутката силата на скарата се намалява до умерена, обръщат се стековете отново и се отброяват 3 минути за тази им страна. За другата – още 3 минути. Ако не ви е достатъчно, впоследствие можете да допечете, вместо да ги ядете изсушени;

– Работи се с щипка, не ги бодете, защото ще изтече сокът им. Понатиснете ги леко. Трябва да пружинират. Не се наемаме да обсъждам трите или петте степени на готовност на месото. Просто спазете времето.

– Готовите стекове се посоляват леко /чак сега/ и се увиват в домакинско алуминиево фолио за 10 минути да починат и да се разпределят соковете на месото по всичките му мускулни влакна. Разрежете само един стек първо и пробвайте. Знайте, че това месо е много силно и стек от него с големината на половин пилешка или вратна пържола е напълно достатъчен да ви засити и да започнете да преяждате.

Гарнитура за щраусово месо

Тънкости при приготвяне на щраусовото месо

Дойде време да помислим за гарнитурата за щраусово месо, която подхожда на щраусовото месо. За наша радост популярните зеленчуци в страната ни са много добра компания за стековете. Като се започне с тиквички и моркови, картофи и патладжан, праз и зелени салати. В допълнение могат да бъдат предложени гарнитури и с ядки и сосове от плодове, особено дребните – къпини и боровинки – като за дивечовото месо, но подхождат и цитрусови такива.

Нестандартно ще бъде предложение за гарниране с гарнитури от макаронени изделия, зърнени храни, а морски дарове също се препоръчват и няма да е грешно. Всички тези продукти са много популярни и можете да намерите навсякъде.

Въоръжени с тази информация и пожеланието ни за смелост и повече самочувствие в кухнята, нещата няма как да не се случат!

Ползвали сте скара, нали? Просто това месо ще стане готово по-бързо от всяко друго, което сте готвили. След това ще поискате да пържите, да варите, да правите кюфтета и медальони от щраусовото месо и...няма отърване.

Подходящата напитка за щраусово месо

Най-добре е да се консумира с червено вино. Ако пък е и домашно, планираният специален ден се оформя като съвършен!

Успех!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest