Овесени Ядки

Сурови овесени ядки

Все по-често хората се връщат към хранителни продукти, които са били широко разпространени в древността. Някои стари култури са имали огромно значение при изхранването на населението и с неоценим принос за човечеството, но по-късно незаслужено са пренебрегвани и почти забравени.

Днес те отново разкриват огромния си капацитет и намират място на трапезата, където трябва да бъдат. Такава култура е овесът. Преоткривайки я, хората разбраха, че имат пред себе си една от най-ценните зърнени храни, съществуващи на Земята, а овесените ядки са представата ни за здравословна закуска.

Получаване и състав на овесените ядки

Под овес се разбира житно растение, отглеждано заради зърното. От него се получават брашно, грис и овесени ядки. За да се стигне до овесени ядки, овесът преминава през обработка, отделяща зърното от неядливата част на културното растение. В процеса на смилане се премахва само външната обвивка и остава овесената ядка.

Съставът на тази суровина е изключително богат на полезни вещества. Овесената ядка е с добре балансиран хранителен състав. Добър източник е на сложни, наричани също бавни въглехидрати, фибри и съдържа повече протеини и мазнини, отколкото болшинството зърнени храни. Богата е на важни витамини, минерали и антиоксидантни растителни съединения.

Наборът от витамини и минерали в овесените ядки включват калция, калия, мангана, фосфора, магнезия, желязото, селена, цинка, витамини от В група и други. Ако се консумират в сурово състояние, овесените ядки зареждат тялото с витамините В1 и В9. Съдържанието на витамин В5 се определя като високо и те се сочат за храна, богата на този витамин.

За разлика от болшинството от зърнените култури, овесените зърна запазват в пълнота намиращите се в тях витамини и минерали си след обелване на външната обвивка и затова овесените ядки са класическа здравословна закуска.

Количеството фибри, което е значително в продукта, означава по-бавно усвояване на храната и оттам по-нисък гликемичен индекс. А този факт подсказва, че тази храна засища за по-дълго време.

Ползи за здравето от овесените ядки

Овесени ядки - състав

Овесените ядки са източник на сложни въглехидрати и могат да заситят тялото за дълго, тъй като се отличават с богат състав на полезни вещества и нисък гликемичен индекс. При бавното им усвояване те не предизвикват реакции спрямо нивата на кръвна захар и инсулин. В същото време забавят стабилни нива на енергия, избягвайки глада, а фибрите пречистват храносмилателната система.

Овесените ядки са полезни за сърцето. Пълнозърнестите храни намаляват риска от сърдечни заболявания. Те се отличават със съдържание на бета-глюкан, разтворими фибри, понижаващи лошия холестерол. Разграждането и фермантацията на бета-глюканите укрепва здравето на чревната микрофлора

С овесени ядки може да се регулира и теглото. По-дългото засищане намалява нуждата от често хранене.

При употребата на овесени ядки фибрите, минавайки през червата, поглъщат вода и заедно с нея извличат отпадъчните продукти. Това пречи на отпадни вещества да се задържат дълго в храносмилателния тракт.

За хората с непоносимост към глутен овесените ядки са храна, която може да се употребява само след индивидуална консултация със специалист.

Видове овесени ядки

Два са видовете овесени ядки според начин на обработката им: фини и едри. Едрите са по-предпочитаните, тъй като начинът, по който се обработват, осигурява запазването на максимално количество полезни вещества в състава им.

Фините овесени ядки са подходящи за хората с по-чувствителен стомах, тъй като голямото количество фибри в едрите са по-дразнещи.

Овесени ядки и овесени трици

Овесени трици

Между двете понятия има разлика. Овесените ядки са сърцевината на зърното на овеса. Овесените трици са неговата обвивка. В овесените трици и ядки се съдържа почти еднакво количество калории и мазнини, но се съдържат двойно повече протеини и фибри на овесеното зърно, а това невинаги е добра алтернатива. За хората с чувствителен стомах триците не са алтернатива.

От гледна точка на съдържание на други хранителни вещества триците са по-малко ценни. Това се дължи на факта, че зърното е отстранено и по този начин се е загубил хранителният запас на пълнозърнестия овесен клас.

Овесените ядки се считат за цялостна храна, докато триците са само елемент от овеса. Макар че произхождат от един и същи източник - пълнозърнестият овес, те се превръщат в различни продукти след обработката. Общата хранителна стойност на овесените трици е по-ниска. Триците служат за обогатител на хляба и хлебните изделия.

Как да се приготвят овесените ядки?

Според различния вид овес се използва и съответно метод за приготвяне на топла зърнена закуска или популярната овесена каша.

Най-известният начин е накисването или чрез кипването на овесените ядки.

Може да се залеят с вряла вода - като мюсли със сушени плодове и ядки. Може да се приготви солена овесена каша - със зеленчуци и сирене.

Ядките може да се изпекат - от овесено брашно да се приготви хляб или ядките да се добавят към хляба или сладкишите.

Овесена каша

Овесената каша може да се гарнира с мед, кисело мляко или плодове. В този вариант трябва много внимателно да се прецени дали наличните фруктоза и лактоза няма да провалят хранителния режим. За да се спазва хранителният режим, може да се използва нискомасленото мляко и канелата, която регулира кръвната захар.

Овесените ядки са не само подходяща закуска, но може да се използват за направа на тесто за сандвичи с месо, риба или вегетариански със салата и зеленчуци.

С тестото може да се приготвят и овесени палачинки.

Те са добра добавка към супи, кисело мляко, извара или в протеиновия шейк. Много популярно напоследък стана и овесеното капучино, което е алтернатива на кафето.

Видове продукти от овесени ядки

Овесените ядки се съдържат в готови продукти, които се продават в магазинната мрежа. Можем да ги срещнем в следните форми:

- Натурални овесени ядки - обелените и изпечени овесени ядки, нарязани на две половини. Те се варят за 2-3 минути или се киснат преди консумация;

- Овесени ядки за бързо приготвяне - тези натурални ядки са допълнително пресовани и оваляни в овесено брашно. Те също се накисват или кипват във вряла вода;

- Фини овесени ядки - тези ядки предварително са ситно нарязани и пресовани, след като са изпечени. Те са подготвени за консумация, само се заливат с топла вода или напитка по избор;

- Като чипс в мюслито или корнфлейкса овесените ядки са от 50 до 90 процента от състава на тези продукти, в които недостатък се явяват сушените добавени плодове, които дават захар и колории.

Съхранение на овесени ядки

На пазара овесените ядки се намират като готов за консумация продукт. Съхранението им е на сухо и тъмно място. Ако са сварени или накиснати, могат да се запазят до 12 часа в хладилник.

Няколко съвета за любителите на овесени ядки

Преди накисване ядките трябва да се измият, за да се премахнат остатъци от трици или труди примеси при обработката им.

Най-добрият начин да се запазят всички хранителни вещества, е те да се подготвят за консумация чрез накисване.

За да е по-здравословна и по-обемна порцията овесени ядки, е добре да се добавят 1-2 лъжици пресовани ядки.

Класическият начин на готвене на овесени ядки е на каша. Тя е много здравословна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest