Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Шипково брашно - ползи и приложение

Шипково брашно - ползи и приложение

Шипково брашно - ползи и приложение

Шипката е уникална билка, защото има много широк спектър на полезно действие, поради което широко се използва не само в медицината, но и козметологията. Тя има изключително благоприятен ефект на цялото тяло, като днес дори това растение е признато от традиционната медицина. Именно затова голяма част от хората използват този истински природен дар за лечението на редица болести, но и за приготвянето на много кулинарни изкушения.

Плодовете на шипката са богати на различни витамини, минерали и микроелементи. Именно затова шипката е полезна под всяка своя форма, включително и като шипково брашно. Така например в плода на това растение има 50 пъти повече витамин С сравнение, с който и да било цитрусов плод.

От древни времена чаят от шипка е на почит, тъй като помага при лечението на настинка и редица други респираторни заболявания, облекчавайки симптомите. Шипката е също така много богата на витамин А, К, антиоксиданти, органични киселини, рибофлавин, пектин, тиамин, танини, пиридоксин, соли и много други полезни вещества. Изключително ценен източник е на магнезий, манган, фосфор, калций, никел.

Ползи на шипковото брашно

- антибактериално действие;

- противовъзпалително действие;

- подобрява работата на черния дроб и бъбреците;

- има силно диуретично действие;

- повишава имунитета;

- богат източник на много минерали, витамини и антиоксиданти.

Как се получава шипково брашно

Най-често от шипката се приготвят различни напитки, които имат не само противовъзпалителни свойства, но заедно с това оказват благоприятно влияние на черния дроб и бъбреците. Също така стимулират дейността на стомашно-чревния тракт, имат диуретичният ефект, не дразня бъбреците и облекчава отока.

От друга страна, витамин С или така наречената аскорбинова киселина, има положително влияние върху кръвоносната система, предотвратявайки образуването на тромби и атеросклерозата. Витамин Р, който се намира и в шипките на това растение, насърчава по-доброто усвояване на витамин С в стените на хранопровода. Витамин А или така нареченият ретинол спира вредното действието на радионуклидите и токсичните вещества.

Как се прави шипково брашно

Шипковото брашно се получава чрез сушенето на плодовете, като това е доста бавен процес. Той обаче е оптимален вариант, тъй като по този начин растението не се подлага на никакви стресиращи влияния, като високата температура, и това спомага за запазването на много от полезните свойства и съставки на шипката. По този начин всички ценни качества на плода се запазват, като се смила целият плод по време на производствения процес на брашното.

Приложение на шипковото брашно

Приложение на шипковото брашно

Приложенията на шипковото брашно са много разнообразни. Може да се добавя при готвенето на различни печива, но и за приготвянето на студени и топли напитки. От шипково брашно може да се направи дори и чай, който става много нежен, вкусен, наситен и полезен.

Често се добавя дори към кремовете, поради антибактериалното си действие. Друг вариант за приложението на шипково брашно е в шейковете, но бъдете готови за леко киселия му вкус, който обаче способства за увеличаването на апетита. Спокойно можете да го използвате дори и в суров вид, защото е напълно безопасно.

Ако обичате да се вихрите в кухнята, тогава смело можете да използвате шипково брашно за приготвянето на вкусни крекери или сладки бисквити в комбинация с друг вид брашно. Именно поради множеството полезни свойства и приятния си вкус, днес шипковото брашно се търси все повече както у нас, така и в чужбина. Ако не сте го опитвали още, тогава смело може да го добавите в списъка си със задължителни покупки следващия път.

Прочети също:

- как се съхраняват шипки;

- как да изсушим шипки;

- и как да си направим шипкова вода;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest