Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да украсим питка?

Как да украсим питка?

Мария СимоваМария Симова
Автор
50515k
украса на питка
Италианска къдрава форма за питки и печива - 26 см
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Италианска къдрава форма за питки и печива - 26 см
29.50 лв.
Виж ››

Хлябът в славянската култура е бил от основно значение за сватбените и дори погребалните обреди. Подобно на козунака, той е церемониален хляб.

С хляб се посрещат официални и важни гости, а обикновените хора ги пекат при сватби и кръщенета. Хлябът се сервира със сол или мед и с него се захранват младоженците. Друга отличителна черта на церемониалния хляб е изобилието от декорации, а всеки детайл носи символично значение.

Този хляб трябва да е кръгъл, посветен на Бога на слънцето. Много е важно да втаса. Колкото по-висок е хлябът, толкова повече просперитет се очаква.

Според поверията жената, която меси тестото, пече и украсява обредния хляб, предава част от съдбата си. Затова само специални жени трябва да извършват тази дейност. Те трябва да са щастливо женени и да имат деца.

Например, ако вложите парче от душата си в хляба, това може да повлияе на съдбата на младоженците. Затова процесът на месене на тесто и печене е бил придружен от ритуални песни и молитви. Може би, днес може и без това, но декорирането на питката остава важна стъпка.

Не забравяйте, че този хляб е ритуален. Ето защо трябва да подходите към декора му по различен начин. Тук не е важна фантазията, а знанието за символичното значение на определени елементи. Основната украса трябва да се постави строго в центъра на питката.

Около нея се поставят флорални орнаменти. По правило това е символ на дългосрочна връзка: житни класове (плодородие, което в сватбената питка се отъждествява с много деца), цветя и листа (просперитет) гълъбчета и звезди (щастие и лоялност).

Сигурно можете да погледнете и по-модерно на декорацията на питката и да украсите повърхността ѝ със сватбени пръстени, лебеди, фигури на булка и младоженец, но можете да останете верни на традициите.

украса на сватбена питка

За украса на питката може да отделите част от тестото, от което ще печете питката. Премесете тестото с още брашно, за да стане по-твърдо, за да не се разлеят фигурите и да се слеят с основата, а детайлите ще станат едва забележими.

Следователно за украса се използва безквасно тесто за печене. В този случай детайлите на декора ще бъдат по-релефни, изпъкнали и ще запазят своите ясни очертания.

За да не се размажат детайлите на декора, а да останат релефни, те не трябва да се прикрепват веднага преди печене към питката, а 15-20 минути преди тя да е готова. Изключение правят плитките от тестото за питката.

15-20 минути преди да е готова, питката се изважда от фурната. Трябва да работите много бързо. В края на краищата хипотермията на неизпечен продукт може да доведе до спадане на тестото.

Намажете питката със захарен сироп или разбит белтък и към това кулинарно лепило прикрепете декорациите. Върнете питката във фурната и изпичате до пълна готовност. Хлябът се поднася на бродирана кърпа, а най-доброто е комбинация на бродерия и украса.

За тесто за декорация на питката използвайте следната рецепта: 0. 5 ч.ч. вода, 0. 5 ч.л. сол и 1. 5 ч.ч. брашно.

От съставките замесете меко тесто (като пластелин), поставете тестото в найлонов плик и поставете в хладилника за около 20-30 минути, където трябва да престои преди да се използва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest