Липсват ли ви домашно приготвените ястия от детството? Колкото и богат асортимент от стоки да има по магазините, те не са точно такива, каквито си ги спомняме от миналото. А какво ще кажете за любимите ви пирожки? Все по-рядко можем да опитаме от тях.
И макар че все още може да ги намерите тук-там из различни закусвални, които продължават да ги приготвят, рецептата за ретро пирожки трябва да остане фамилна ценност.
Със своята традиционната продълговата форма, с приятен загар отвън и пухкава текстура с пълнеж отвътре, пухкавите домашни пирожки са нещо, от което не бива да лишавате децата и близките си.
Има решение - пригответе ретро пирожки сами! Не е толкова трудно, колкото си мислите.
Тестото за ретро пирожки
Продукти:
мляко - 300 г
мая - 11 г суха
сол - 1/2 ч.л.
захар - 1 ч.л.
брашно 3 ч.ч.
олио - 50 мл
Начин на приготвяне:
Загрейте млякото до 40°C. Добавете мая, сол, захар и 1 супена лъжица брашно. Разбъркайте добре и оставете настрана за 20 минути.
След което изсипете олиото и добавете цялото останало брашно.
Тестото трябва да е твърдо, но не стегнато. Добавете още малко брашно, ако е необходимо.
Покрийте тестото със стреч фолио и оставете настрани за 40 минути. Премесете още веднъж тестото и отново покрийте за 40 минути.
След това разточете тестото на кръговете, напълнете с пълнеж, закрепете краищата.
Пирожките могат да бъдат пържени или печени във фурната. Ако изберете втория вариант, оставете ги за 20 минути, след това намажете с яйчен жълтък и печете 30 минути при 180°C.
Плънки за ретро пирожки
Плънката трябва да се добави към тестото задължително студена. Плънката е еднаква както за пържени, така и за печени пирожки. Има сладки (с пресни плодове, шоколадов пълнеж, сладка и конфитюри, ванилов крем) и солени пирожки (картофи, месо, риба, пиле, ориз, яйца и др.)
Идеи за ретро пирожки
Пирожки с яйце и зелен лук
Сварете 7 твърдо сварени яйца (10 минути след кипене). Обелете и нарежете на кубчета. Накълцайте няколко стръка зелен лук. Смесете ги и овкусете със сол и черен пипер
Пирожки с кайма
Настържете 1 морков и нарежете 1 глава лук. Запържете зеленчуците в растително масло. Добавете 500 г кайма и запържете до омекване. Овкусете със сол и черен пипер. Когато пълните пирожки, добавете парче масло към всяка от тях, за да станат сочни.
Пирожки с картофи
Сварете картофи (4-5 бр.). Намачкайте ги в картофено пюре. В растително масло запържете една глава нарязан на ситно лук, добавете малко масло и смесете с пюрето.
Пирожки с ябълки
Нарежете ябълките на малки парченца (4-5 бр.). Поръсете с кафява захар и канела. Разбъркайте добре.
Коментари