Басела
Basela

Басела

Басела
Снимка: Joydeep/wikipedia.org
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
Практичен аксесоар за вашия дом:
Сгъваема чанта-кошница с колелца за пазаруване
28.50 лв.
Виж ››

Китай е нещо като световна лаборатория по отношение на видове растения. Там те са в неизброимо разнообразие. За да заслужи едно растение епитета Император на зеленчуците, то трябва да е наистина необикновено. А растението, което е било наречено така, се казва басела.

Известно е от векове и е основна съставка в много ястия на националните кухни на южноазиатските държави. Наричат го още Малабарски спанак, лозов спанак, Цейлонски спанак и още много други. Какво представлява този забележителен зеленчук и откога е гост на европейската трапеза? Какви други приложения има бесела освен за храна?

Класификация на растението басела

Басела е интересно растение. Родът, към който принадлежи, е малък. Известни са само 5 вида такива растения. В Мадагаскар има 3 вида от това пълзящо растение, в Източна Африка и югоизточна Азия също може да се срещне. Това е дълга лиана, стеблото на която расте до 10 метра.

В Европа това пълзящо растение е донесено по време на Големите географски открития от остров Малабар, откъдето идва едно от имената му. Първите образци са донесени в Англия и вкусът му веднага е оценен. Навсякъде, където расте в природата, се ползва главно за храна.

Научното наименование е Basella alba и представлява многогодишна лоза от семейство Basellaceae. Появата на растението е в тропическа Азия и Африка, където го ползват като листен зеленчук. Натурализирано е в Китай, Белиз, Бразилия, Колумбия, Западна Индия, Фиджи и Полинезия.

Описание на басела

Басела

Басела е бързорастяща мека стъблова лоза. Отличава се с дебели, полусукулентни сърцевидни листа. Те имат мек вкус и слузеста структура.

Растението им две разновидности - зелена и червена. Стъблото на Basella alba е голо, зелено, със зелени листа, а стъблото на сорта Basella alba Rubra е голо, череникаво-лилаво. Листата при образуването си са зелени, но когато растението достигна своята зрелост, по-старите листа развиват лилав пигмент. Той започва от основата на листото и пълзи към краищата.

При смачкване стъблото издава силен аромат.

Цветовете на баселата са събрани в шиповидни съцветия с дължина до 15 сантиметра. Цветовете са малки, тръбовидни и при цъфтеж се променят от бледо розово до червено, а понякога лилаво.

Плодовете на Басела са малки, до 0.6 сантиметра, лъскави, тъмночервени, но има и лилави до почти черни. Те имат кръгли черни семенца.

Размножава се чрез семена и резници. Расте много добре при високи температури. Основен враг за растението е сухият въздух. За нормално развитие се нуждае от влага.

Разпространение и предпочитани условия на басела

Basella alba предпочита горещия, влажен и слънчев климат. Идва от тропическите азиатски райони, но е намерило почва и в Индия, Индокитай, Индонезия, Малайзия и Филипините. Инвазивен вид е в Южен Китай, Централна Америка, Африка и някои тропически райони. Растението вирее най-добре на пясъчни глинести почви, богати на органични вещества с рН в диапазона от 5, 5 до 8.

Химичен състав и фармакологични качества на басела

Химическият състав на баселата не е докрай изяснен. Ясно е обаче, че съдържа бета- цианидни пигменти в листата и плода. Това са бетандин хексозите и бетандиновите дигексози. Трябва да добавим към полезните вещества също фолатите, мангана, магнезия, желязото, медта, калия, калция, цинка, а също витамините А и С. В плодовете е открит хомфенин І.

На богатият химичен състав се дължат фармакологичните свойства на Basella alba. Диетичните фибри в състава на малабарския спанак нормализират работата на стомашно- чревния тракт. Той има слабо изразено слабително действие.

Високото съдържание на витамин С е причина за бързо заздравяване на рани, както и обяснява антивирусните качества на растението.

Много високото съдържание на витамин А поддържа лигавиците и намалява риска от рак на устната кухина и белите дробове. Подобрява и плодовитостта, според някои изследвания.

Лечебни свойства на басела

Лечебните свойства на Basella alba са намерили приложение в традиционната медицина. Заради богатството на фибри листата се използват като разхлабващо средство, което е безопасно за употреба дори при състояния като бременността.

Нискокалоричният малабарски спанак е добро средство за отслабване.

Сокът от листата се ползва като диуретично средство. Пие се при треска заради антипиретичното действие.

Basella alba е е включена като добро профилактично и лечебно средство при вирусни инфекции.

За външна употреба се ползва паста, която е направена от листата на растението и има кипящи свойства. Дразнещият ефект, който има на локално ниво, се използва при лечение на абсцеси, язви и циреи.

Употреба на басела

Basella alba намира редица приложения в различни области. Ето най-често срещаните.

Салата с басела

Басела в кулинарията

Растението Басела не случайно е наречено спанак. Вкусът му силно напомня на този на листните зеленчуци. Вкусът е зеленчуков, леко напомня за цвеклото, сиренето, спанака и младата царевица. Добър вкус има както в свежо, така и в преработено състояние. Използва се за супи, различни салати, яхнии, както и за приготвяне на къри към печено месо.

Може да се готви пържен, задушен, печен. В западните кухни го ценят повече от обикновения спанак.

Малабарският спанак все пак не търпи продължителна топлинна обработка, затова се добавя към горещи ястия, подобно на спанака - малко преди да стигнат пълна готовност. При добавяне към горещите храни, постепенно баселата става все по-лепкава като консистенция. Трябва да се знае, че има способност да оцвети другите продукти в ярък зелен цвят. Тази способност се използва при приготвянето на желета и мармалади.

Малабарският спанак е много популярен продукт в азиатската кухня. Във Виетнам го готвят със скариди, месо от раци, слагат го в супи от морски дарове. Във Филипините листата на малабарския спанак са основна съставка от всички зеленчукови ястия, наречени утан. Сервират ги върху ориз. Обикновено го готвят със сардини, лук, чесън и магданоз.

Този спанак има само 19 калории в порция от 100 грама, така че добрата фигура е гарантирана при любителите на зеленчука. Освен това има много добра хранителна стойност и отлични вкусови качества.

Басела в градинарството

Яркозелените листа, обхванали гъвкавото и тънко стъбло, мъничките цветя, събрани в интересни съцветия, и лъскавите плодове правят Basella alba са желано декоративно растение. Отглежда се не само като зеленчук, но и като градинско растение.

Лозите на малабарския спанак могат да украсят живия плет на къщата, беседките или стените на къщата. Градинарите предпочитат един сорт, който се казва Red Basella. Той има декоративно стебло с червеникав цвят, а листата му са с красиви лилави ивици.

В градинарството харесват тази лиана, защото е непретенциозна и не изисква грижи. Трябва да бъде на слънце и редовно да се полива. Вредители и болести по нея почти не се наблюдават. Единствено неудобство са младите крехки издънки. Това създава проблем при присаждане. Те могат да се наранят или да пресъхнат.

Други области на приложение на Басела

От плодовия сок на растението, поучен от плодчетата, се получава червено багрило. Слагат го в козметични продукти за оцветяване, например в червилата и ружа. С него се оцветяват също хранителни продукти - бонбони, желирани продукти, а също и тъкани. Използва се и при направата на екологичните мастила.

Вижте още кои пролетни зеленчуци трябва да са задължително на трапезата ни. Ако пък не намирате басела на пазара, вземете връзка спанак и пригответе някоя от тези апетитни рецепти със спанак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Топ Статии Днес