Думата Сааг се отнася за обикновените зелени зеленчуци, намиращи се в индийския субконтинент (Индия, Пакистан, Непал и т.н.). Зеленчуците, които се отнасят към Сааг, най-често са спанак, сминдух, басела и копър. Тези зеленолистни съдържат антиоксиданти и основни витамини. Също така съдържат желязо, магнезий и калций.
В Индия Сааг не е сготвен само с тези определени зеленчуци. Често се комбинира с всички видове месо като козе, агнешко или пилешко, както и риба и вегетариански съставки. Бялата риба и скаридите могат да се използват също в това ястие.
От друга страна, картофите и карфиолът са зеленчуците, които често се сервират със Сааг. Различните варианти на ястието Сааг са най-популярни в региона Панджаб в Индия, както и Северна Индия и Непал.
Зеленолистните за Сааг се нарязват добре и се варят. Вариант е и след като се сготвят, да се пюрират. Обичайните подправки, използвани в Сааг, включват канела, карамфил, джинджифил, чили, чесън, кориандър и кимион. Тези подправки имат огромни ползи за здравето, като подобряване на кръвообращението и предотвратяване на инфекциите.
Ястията Сааг обикновено са леки, сервирани с малко количество сос. Вървят много добре с хляб като чапати (плосък хляб, известен също като роти) и наан (вид индийски хляб).
Известна Сааг рецепта е тази за индийския Сарсън ка Сааг. Това ястие е типично за Панджаби (Северна Индия). Приготвено е от изсъхнали зеленолистни зеленчуци и често е сервирано върху плодов хляб. Вкусът на това ястие приятно се комбинира с макки ки роти - индийска хлебна царевица и купичка масло. Като добавка може да се прибави и паста от джинджифил и чесън.
Необходими продукти:
1 връзка спанак (измит и ситно нарязан)
1 връзка листа от горчица
2 зелени люти чушки
1 с.л. джинджифил (на паста или настърган)
1 с.л. чесън (на паста или настърган)
сол на вкус
2 до 3 с.л. Гхи
1 голяма глава настърган лук
1 ч.л. кориандър
1 ч.л. кимион
1 ч.л. гарам масала
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. царевично брашно
Начин на приготвяне:
Смесете зеленолистните, лютите чушки и солта и варете в 1 чаена чаша вода до готовност. След това ги пасирайте до хомогенна паста. В тиган загрейте Гхи и запържете лука до златисто. Тогава добавете всички други съставки и пържете, докато маслото се отдели от масала (сместа от лук и подправки). Смесете с пастата от зеленолистните и бъркайте до пълното смесване на двете. Сервирайте върху хляб от хлебна царевица и с купичка масло.
Коментари