Какво е Сааг?

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
456

Думата Сааг се отнася за обикновените зелени зеленчуци, намиращи се в индийския субконтинент (Индия, Пакистан, Непал и т.н.). Зеленчуците, които се отнасят към Сааг, най-често са спанак, сминдух, басела и копър. Тези зеленолистни съдържат антиоксиданти и основни витамини. Също така съдържат желязо, магнезий и калций.

В Индия Сааг не е сготвен само с тези определени зеленчуци. Често се комбинира с всички видове месо като козе, агнешко или пилешко, както и риба и вегетариански съставки. Бялата риба и скаридите могат да се използват също в това ястие.

От друга страна, картофите и карфиолът са зеленчуците, които често се сервират със Сааг. Различните варианти на ястието Сааг са най-популярни в региона Панджаб в Индия, както и Северна Индия и Непал.

Зеленолистните за Сааг се нарязват добре и се варят. Вариант е и след като се сготвят, да се пюрират. Обичайните подправки, използвани в Сааг, включват канела, карамфил, джинджифил, чили, чесън, кориандър и кимион. Тези подправки имат огромни ползи за здравето, като подобряване на кръвообращението и предотвратяване на инфекциите.

Ястията Сааг обикновено са леки, сервирани с малко количество сос. Вървят много добре с хляб като чапати (плосък хляб, известен също като роти) и наан (вид индийски хляб).

Известна Сааг рецепта е тази за индийския Сарсън ка Сааг. Това ястие е типично за Панджаби (Северна Индия). Приготвено е от изсъхнали зеленолистни зеленчуци и често е сервирано върху плодов хляб. Вкусът на това ястие приятно се комбинира с макки ки роти - индийска хлебна царевица и купичка масло. Като добавка може да се прибави и паста от джинджифил и чесън.

Необходими продукти:

1 връзка спанак (измит и ситно нарязан)

1 връзка листа от горчица

2 зелени люти чушки

1 с.л. джинджифил (на паста или настърган)

1 с.л. чесън (на паста или настърган)

сол на вкус

2 до 3 с.л. Гхи

1 голяма глава настърган лук

1 ч.л. кориандър

1 ч.л. кимион

1 ч.л. гарам масала

1 с.л. лимонов сок

1 с.л. царевично брашно

Начин на приготвяне:

Смесете зеленолистните, лютите чушки и солта и варете в 1 чаена чаша вода до готовност. След това ги пасирайте до хомогенна паста. В тиган загрейте Гхи и запържете лука до златисто. Тогава добавете всички други съставки и пържете, докато маслото се отдели от масала (сместа от лук и подправки). Смесете с пастата от зеленолистните и бъркайте до пълното смесване на двете. Сервирайте върху хляб от хлебна царевица и с купичка масло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен