Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Какво е Барамунди?

Какво е Барамунди?

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
456
Какво е Барамунди?

Понякога е трудно да се разбере какъв вид морски дарове е безопасно да се ядат, с опасения относно живака и други замърсители, както и екологичната устойчивост, да не говорим за избирането на риба, която е вкусна и лесна за готвене.

За щастие барамунди е риба, която покрива всички изисквания. Тази апетитна риба може да се приготви с широк спектър от кулинарни техники и продукти.

Какво е Барамунди?

Барамунди, известен още като азиатски лаврак, е риба с бяло месо, със сладък, мек вкус и твърда текстура. Тя е родом от индо-тихоокеанския регион и се лови в регионите между Индия, Югоизточна Азия и Австралия. Думата barramundi идва от австралийския аборигенски език, където се превежда като речна риба с големи размери.

Част от жизнения си цикъл прекарва в реки и устия, така че барамунди може да живее както в сладка, така и в солена вода. Това означава, че отглежданите барамунди могат да се развъждат в езера, резервоари със сладководни води, които могат да бъдат разположени навсякъде. Често барамунди се сервира цяла, но може и да се филетира.

Как да сготвя Барамунди?

Готвене на Барамунди

Средното съдържание на мазнини на барамунди улеснява готвенето с помощта на различни кулинарни техники, включително печене на скара, във фурна, варене, сотиране, приготвяне на пара и пържене. Въпреки че понякога по-големите екземпляри могат да бъдат нарязани на рибни стекове, барамунди се продава предимно цели и на филета, както без кожа, така и с нея.

Един от най-добрите начини за приготвяне на барамунди е да се запържи в тиган с кожата, тъй като кожата е тънка и се начупва добре. Започнете с потупване на филетата с хартиена кърпа - това помага да се осигури хрупкава коричка. Направете серия от плитки разрези в кожата с остър нож, не достатъчно дълбоки, за да проникнат до плътта. Точкуването на кожата по този начин помага на вашите подправки да проникнат и предотвратява свиването и издърпването на филето от формата, докато се готви.

Подправете двете страни със сол и прясно смлян черен пипер. Загрейте малко масло в незалепващ тиган на умерен огън и след като се нагреете, поставете филето с кожата надолу в тигана. Гответе 2 до 3 минути, докато кожата стане златистокафява, след това внимателно обърнете и гответе от другата страна за още 1 до 2 минути. Свалете филетата от огъня и ги оставете да си починат 1 минута преди сервиране.

Какъв е вкусът на Барамунди?

Барамунди

Азиатският лаврак има копринен, маслен, наситен, сладък вкус. Има бяла, средно твърда плът. По вкус и консистенция е подобен на лаврак.

Съхранение на Барамунди

Съхранявайте замразения барамунди във фризера и го съхранявайте напълно замразен до готовност за употреба до три месеца. Оставете да се размрази една нощ в хладилника и след това гответе и сервирайте веднага. Пресният барамунди трябва да се използва възможно най-скоро след закупуването за най-добри резултати.

За още вкусни идеи разгледайте нашите вкусни предложения за лаврак на скара или сочен лаврак на фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest