Смути наричаме гъстата напитка, в състава на която влизат плодове, зеленчуци и ядки и някаква течност - вода или растително мляко.
Предимствата на смутито пред другата популярна плодова или зеленчукова напитка - сокът, е в това, че смутито запазва както всички витамини и минерали на съставящите го продукти, така и фибрите от тях. Напитката е съвсем лека и не натоварва стомаха.
Смутито може да бъде здравословна или десертна напитка. Десертните имат близък до здравословните състав, но в тях присъстват и други съставки като сладолед, шоколад или фъстъчено масло.
Определящо е също какви билки и подправки се слагат в напитката. Чрез тези компоненти се прави напитка основно със определени здравословни ползи, но може да придадат и десертен нюанс на здравословното смути. Ето някои от подходящите подправки за смутито с билки.
Розмарин
Карнозната киселина и карнозолът са едно от най-големите достойнства на розмарина. Те имат силни противовъзпалителни свойства. Магнезият, желязото, фосфорът, калият, натрият и цинкът са сред важните минерали в нея, действащи благоприятно на имунната и кръвоносната системи. Само 1-2 чаени лъжички са достатъчни билковото смути да бъде здравословно начало на деня.
Куркума
Тази популярна подправка за оризовите ястия е мощен имуностимулатор. Храносмилателната система, костите и ставите, както и сърцето ще се почувстват обновени, ако редовно използваме куркумата като добавка към смутито. Освен това тя влияе на метаболитните процеси и така ще подпомогне всяка диета за отслабване, провеждана с помощта на вкусната и полезна напитка.
Канела
Ароматът на канела свързваме с най-хубавите спомени, което е превърнало тази чудесна подправка в символ на домашния уют. Едни от най-добрите десертни смутита съдържат канела в състава си.
Освен всичко, канелата може да направи смутито и здравословно благодарение на способността си да регулира кръвната захар.
Освен това притежава антимикробни и противогъбични свойства. Тя повишава концентрацията, влияе благоприятно на настроението. Дозата от 1-2 чаени лъжички прави чудеса със смутито.
Джинджифил
При проблеми с храносмилателната система добра тактика е смути с джинджифил. Така храносмилателните сокове ще бъдат стимулирани, а това повишава и апетита. Ако се комбинира с канела в смутото ще създаде асоциации с поднасяните на Коледа джинджифилови сладки.
Мента
На страдащите от лошо храносмилане ментата е добре позната. Чаят или запарката от мента се препоръчва при различни оплаквания. В смутито обаче тя може да изпълни същите функции, но и като бонус да придаде невероятно приятен аромат на сутрешната напитка и да стимулира цялото тяло с приятни усещания.
А в тази статия може да видите и Пет летни рецепти за смути.
Коментари