Есента е времето за домашно приготвяне, осоляване и консервиране на туршии и зимнина. Към добре познатите компоненти на кисели краставички и маринати, които включват черен и бахар, карамфил и копър, има и други, които могат да придадат на осоляването специален вкус и да подобрят качеството му - ароматни листа.
Най-популярни за зимнина са листата от касис и вишна.
Мнозина ги добавят при консервиране на домати или краставици.
Вишневи листа
Поради високото съдържание на танини, вишневият лист е в състояние да придаде на продукта твърдост, сила и лек аромат. Обикновено се препоръчва да се добавят от три до десет листа на 3-литров буркан. Ароматното сладко от касис също се вари с вишнево листо.
Лист от касис
Съдържа етерични масла, фитонциди и някои танини, които подобряват вкуса, текстурата и съхранението на продукта. Приятната миризма на листа от касис се абсорбира добре от кисели краставички и маринати.
Те се използват и като подправка за мариноване на зеленчуци. В този случай се препоръчва да се използват прясно откъснати млади листа в средата на лятото, а не през есента, когато листата остареят.
Сладки консервирани домати
Ще са ви нужни 2 кг домати, 1.5 литра вода, 100 мл оцет, 200 г захар, 3-5 дафинови листа, бахар и черен пипер, 3 карамфила и семена от копър, листа от вишна и касис.
Измийте доматите добре и ги подсушете. Стерилизирайте буркани и капачки. Поставете доматите в буркани и веднага ги залейте с вряла вода, покрийте и оставете за 15 минути.
Източете водата от бурканите в тенджера, добавете всички останали съставки с изключение на оцета и варете 2-3 минути.
Побавете оцета и изсипете горещата марината в бурканите и ги затворете. След което обърнете и увийте с топла кърпа или одеяло.
Коментари