Един от най-често консумираните зеленчуци в световен мащаб са картофите. Може би това се дължи на възможностите, които те предоставят за кулинарната им обработка. Може да се сварят, изпекат, изпържат, да се сотират, гриловат и сготвят с други продукти.
Картофът е една от храните, които си партнират особено сполучливо с всевъзможни други растителни храни, както и с всяко месо. Затова рецептите с картофи са неизброими.
Отглеждането на картофи е поминък за много хора отдавна, а всеки градинар разполага с място, където е засял от тази задължителна храна на трапезата ни. В днешно време обаче тези, които не разполагат с възможност да отгледат сами картофите си, разчитат за набавянето им от пазара.
Тази необходимост крие доста рискове и най-големият от тях е не лошото качество на самите кореноплодни, а пестицидите и вредните добавки под формата на торове за растителна защита, които производителите слагат, за да получат повече продукция за пазара. Истински качествената стока е въпрос на късмет или пазаруване само от проверени производители.
Как да процедират обаче тези, които не са сигурни какво купуват?
Изглежда трудно или по-точно невъзможно купувачът да се ориентира правилно в качеството на стоката. Има обаче трик, който бързо показва дали добре изглеждащият на външен вид картоф не е пълен с пестициди.
Ето как се проверява. В един произволен картоф се забива нокът. Не непременно дълъг маникюр, а здрав нокът. Зеленчуците без пестициди издават хрупкав звук, какъвто чуваме, когато ядем пресни сурови зеленчуци. Ако картофът не издава такъв звук, трябва да се подходи с внимание към покупката.
Картофите, които биват третирани с някакъв пестицид, имат по-гладка текстура и изглеждат по-добре отвън. При забиването на нокътя, той няма да срещне никаква съпротива и затова звук не се чува. Това, че картофите изглеждат по-примамливо, не означава, че са по-чисти и здравословни.
При попадане на такъв продукт, най-добре да се пробва с друг производител, чиято стока ще издържи теста. Вредата от пълните с отрови зеленчуци е добре известна и си струва усилието да се проверява това, което слагаме на трапезата си.
Коментари