Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»За какво помага чесънът?

За какво помага чесънът?

За какво помага чесънът?

Едва ли има човек, който да не знае какви са ползите от консумацията на чесъна и какви полезни свойства има той. Чесънът бива наричан още и суперхрана и това не е случайно. В тази статия ще обсъдим едни от най- големите ползи от чесъна, както и някои негови характеристики.

Чесънът може да се консумира по най-различни начини - пресен, сготвен, суров, като прах, под формата на масло, като екстракт, дори като хранителна добавка.

Преди обаче да споделим какви ползи има чесънът за нашето здраве, първо, ще споменем какво се съдържа в него и какво е това, което го прави толкова полезен.

Състав на чесъна

Скилидки чесън

В чесъна се съдържат 200 мг активни вещества- аминокиселини, анзими, витамини и минерали. В чесъна се съдържат сяросъдържащи вещества, които се отделят, когато скилидката се смачка, а тези вещества са алицин и неговите производни. Когато смачкате една скилидка чесън, от нея се отделя вещество, наречено водороден сулфид, на което вещество се дължи и характерният му аромат. Ако искате да получите максимални ползи от чесъна, трябва да смачкате или да нарежете скилидките, преди да ги използвате за готвене или ако ще ги консумирате сурови. Когато се смачкат или нарежат, те правят "контакт" с въздуха, чрез който се отделя алин, а от него се образува алицин. Алицинът има защитни функции.

В чесъна се съдържат голямо количество витамини В6 и витамин С, които подпомагат нормалното функциониране на нервната и имунната системи и помага в борбата с оксидативния стрес.

Доказани лечебни свойства на чесъна

Ползи от чесън

Едни от най-големите му ползи за нашето здраве са това, че подпомага сърдечно-съдовата система и се бори с инфекции, така също и предотвратява тяхната поява. За жалост можем да кажем, че нашата страна е една от първите, които се нареждат в класацията с най-много смъртни случаи от сърдечно-съдови заболявания.

Сред важните ползи на чесъна са:

- Той влияе благоприятно на кръвното налягане, защото значително намалява високото кръвно при хора, страдащи от хипертония;

- Чесънът намалява холестерола до нормални нива;

- Помага за увеличаването на добрия холестерол в количества, които не вредят на организма ни;

- За сметка на това значително понижава нивата на лошия холестерол;

- Има голяма роля и в намаляването на триглицеридите до нормални нива;

- Помага и при атеросклероза - чесънът забавя слабо растежа на атеросклеротичните плаки, ако се приема дълго време. Плаките стесняват и запушват кръвоносните съдове, което е една от водещите причини за инфаркти и инсулти;

- Помага за увеличаване на азотния окис в нашите кръвоносни съдове. По този начин те се разширяват и забавят растежа на атеросклеротичните плаки;

- Чесънът предотвратява честото боледуване от различни инфекции, като дихателни, ако се приема в големи количества;

- Чесънът намалява риска от развитието на рак на дебелото черво, на панкреаса, рак на гърдата, рак на простата и др.;

Има някои ползи за хората, които са доказани по лабораторен път, а именно:

- Предотвратява загубата на костна маса след менупауза;

- Помага за убиване на бактерии, които причиняват язви в стомаха и дванадесетопръстника;

- Има много малък ефект върху понижаването на кръвната захар;

Лечебните свойства на чесъна се дължат на съдържащия се в него алицин. Това вещество има силата да подобрява кръвообръщението, да понижава кръвното налягане, да подпомага здравето на сърдечно-съдовата система, като помага на сърдечния ритъм и помага на коронарните съдове да "релаксират".

Повишава имунитета, помага за укрепване на защитните сили на организма, особено през зимата. Много помага, когато сме настинали, при грип, при дихателни инфекции. Помага също в борбата с бактериалните и гъбични инфекции. Поради своя химичен състав, алицинът помага за снабдяване на органите с повече кислород, като по този начин подпомага тяхната нормална функция.

Чесънът също има и антиоксидантни свойства, които защитават клетките от увреждане, което се получава от действието на свободните радикали. Помага за неутрализирането на стомашно-чревни разтройства и помага много за развитието на нормална чревна флора.

Странични ефекти от консумацията на чесън

Розов Чесън

Един от най-неприятните странични ефекти за всички нас е определено неприятният дъх след консумация на чесън. Това зависи и под каква форма се приема в какво количество. Суровият, пресен чесън има най-силно изразена миризма, докато при стария чесън тя не е толкова силна.

Други неприятни последствия след консумацията на чесън могат да бъдат и неразположения в стомаха и червата. Чесънът също така може да предизвика и гадене, киселини, подуване на корема, диария и др.

Ако се приема във високи дози, чесънът може да доведе до разреждане на кръвта. Не трябва да приемате чесън в големи дози, ако пиете лекарства за разреждане на кръвта.

Ако се приема в големи количества от мъже / 6-7 скилидки/, това може да доведе до токсичен ефект върху тестисите им.

Ако гладувате, тази токсичност на чесъна се проявява по-лесно. Много трябва да внимавате с големите количества чесън и най-вече с чесновото масло или екстрактът от чесън.

Ако прекалите с чесъна, това може да доведе до отключване на алергия към него, а съответно и към всички продукти, които го съдържат.

Ако сложите намачкани скилидки чесън върху вашата кожа, това може силно да я раздразни.

Ако приемате следните лекарства, трябва да знаете, че чесънът си взаимодейства негативно с тях, а именно:

- Синтром, аспирин, клогидогрел и др;

- Лекарства за СПИН;

- Изониазид;

- Контрацептиви;

- Обезболяващи лекарства.

Има и хора, за които не е препоръчително да приемат чесън, а именно:

- Хора, които имат алергия към него;

- Хора, които имат остър гастрид или язви;

- Ако пиете хапчета за разреждане на кръвта, не трябва да приемате чесън в големи количества.

Препоръчителни дневни дози чесън

Зелен чесън

А ето как и колко чесън можете да приемате, за да има полза за вашето здраве - няколко скилидки чесън дневно са достатъчни, а именно 2-3 не много големи скилидки. Задължително е обаче да ги приемате с храна и никога на гладен стомах, защото ако се приемат на гладен стомах, могат да го раздразнят;

Количеството, което е препоръчително да се приема дневно, е важно да не се консумира наведнъж, а по няколко пъти. Ефектът от чесъна е краткотраен- от няколко минути, до няколко часа, затова трябва да се приема често, за да може и ефектът да е по-траен;

Яжте чесън всеки ден - важното е обаче да не предизвиква странични реакции. Ако такива реакции липсват, може да се хапва и всеки ден, защото така неговият ефект ще бъде по-дълъг.

А ето и препоръчителните дози за хора в зависимост от техните килограми:

- За човек, който тежи 70 кг, дозата е 4 скилидки дневно;

- За човек, който тежи 90 кг, дозата е 5-6 скилидки;

- За човек, който тежи 110 кг дозата е 6-7 скилидки дневно.

Ако ще използвате чесъна за готвене, е важно преди това да го смачкате или да го сдъвчете. Не правете грешката да го слагате в микровълнова, защото тя ще "убие" всичките му лечебни свойства.

След като сте обработили нужното количество чесън, е време да приготвите и нещо вкусно и питателно с него. Изпробвайте нашите рецепти за:

- чеснова супа;

- шкембе чорба;

- кисел чесън;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest