Морковите са от най-полезните зеленчуци, без които на всичко отгоре не минава почти никоя домашна гозба.
Правилната консумация на моркови ни гарантира максимална полза за усвояване на полезните вещества в кореноплодния зеленчук. Важно е да знаете, че в комбинация с масло или друга растителна мазнина, важните витамини и минерали се усвояват по-бързо и оптимално.
Популярна също така е диета с моркови, показва много добри резултати за редуциране на теглото. Ако решите да я спазвате, не е лоша идея да си правите и сок от моркови, който ни гарантира красива кожа, остро зрение, добро храносмилане, подпомага за изчистване на черния дроб и цялостно повишава имунитета.
Доказани ползи от консумацията на моркови
Морковите са изключително богати на каротин - веществото, което синтезира витамин А.
Трябва да се включват ежедневно в менюто, тъй като регулират целия процес на обмяната на веществата, подпомагат растежа на организма, засилват устойчивостта на кожата и лигавицата и специално на очите.
Морковите се прилагат в диетите при язва на стомаха и дванадесетопръстника.
Благодарение на високото съдържание на бета каротин подобряват зрението, предпазват от рак, сърдечносъдови и възпалителни заболявания.
Съдържат витамини А и С, които силно подсилват имунитета. Съдържанието на йод, което имат, пък помага при проблеми с щитовидната жлеза.
Полезен е при страдащите от бъбречнокаменна болест.
Морковите са богати на калии, който нормализира кръвното налягане и укрепва кръвоносните съдове.
Сокът от моркови е чудесно средство за увеличаване на кърмата.
Предпазва кожата от стареене, забавяйки появата на бръчки. Състоянието на ноктите и косата също се подобрява.
В комбинация със сок от спанак се премахва умората, стресът. Детокс напитката има очистващ ефект. Повишава силите на организма срещу простуда.
Морковите имат доста ниско съдържание на основните хранителни съставки и точно това ги прави подходящи за включване в диети за отслабване.
Прекомерната употреба на моркови обаче може да причини преходно оранжево оцветяване на дланите на ръцете и стъпалата на краката. Това се наблюдава по често при заболявания на черния дроб, който не е в състояние да превръща големите количества каротин във витамин А.
Любопитно за морковите
Сурови, варени, печени моркови или задушени притежават отлични хранителни и вкусови съставки.
През Втората световна война са били произвеждани масово сладкиши от моркови, също така бонбони от моркови, както и морковени конфитюри.
В Канада и САЩ голяма популярност има сладкишът от моркови, а в Португалия - мармаладът.
Не се притеснявайте, че кожата ви може да промени пигментацията си и да стане жълто-оранжева на цвят. За да се случи това, трябва да пиете над 500 мл сок в продължение на повече от 5 дни.
При приготвяне на сок морковите се измиват с четка с обилно количество течаща вода, остъргват се леко с нож и пак се мият. За направата на фреш в сокоизстисквачка се режат по дължина.
Вижте и всички наши вкусни рецепти с моркови.
Коментари