gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Кои са най-полезните заместители на захарта?

Кои са най-полезните заместители на захарта?

Violeta MitevaVioleta Miteva
Новак
1
Кои са най-полезните заместители на захарта
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Табла за диван с приставки за дистанционни InnovaGoods
28.00 лв.
Виж ››

Изключително позитивна промяна се наблюдава в навиците на хората при хранене през последните години. Защото храната освен удоволствие е и здраве. Важна крачка е замяната на захарта с вкуса на естествен подсладител.

Модерните такива са няколко, като сред тях се нареждат стевия, ксилитол, агаве, кленов сироп, кокосова захар.

Стевията, познато растение от векове, едва преди няколко години излезе от сянката на неизвестността. Днес, тя е на челно място по търсене като заместител на захарта. С 0% калории е в пъти по-наситена по сладост от захарта. Това я прави идеална за хората с диабет и онези, които водят режимен начин на живот. При дългосрочна нейна употреба в сладкишите без захар се наблюдават множество пожителни промени в организма като регулирани инсулинови нива, позитивен ефект върху сърдечно-съдовата система, намаляване стойностите на лошия холестерол и много други.

Ксилитолът е следващия полезен заместител на рафинираната захар, като при него обаче може да се отчита леко покачване на гликемичния индекс при изследване. Ксилитолът се разглежда и като средство, регулиращо PH баланса в устната кухина, с което профилактира, както нейното състояние, така и кариесните прояви. Доказан негов позитив от консумиране е, че действа благотворно върху костната система и е превенция срещу остеопорозата, например.

Сироп от агаве

Агаве е също доста популярна в последно време. Извлечен от сърцевината на растението скулент Агаве, този фруктозен сироп с богатия си, топъл вкус, доближаващ се до меда, е идеален заместник. Богат на витамини и минерали като В, К, С и Е, както и на антиоксиданти, действа изключително благотворно на тялото. Често освен се ползва и при кожни проблеми. За разлика от стевията и ксилитола обаче, съдържа над 90% фруктоза и е добре приема му да бъде внимателно съобразен, когато се касае за диета при диабет.

Кленовият сироп, както подсказва и името му, се добива от сърцевината на едноименното дърво, рядко и от други дървесни представители като Явор. Именно това обуславя и плътния му вкус с лек дървесен дъх. С нисък гликемичен индекс, той е уникален с полезните си свойства за организма. Мощен антиоксидант, имащ и болкоуспокояващо действие при дегенеративни състояния, предпазва сърцето, повиша тонуса и енергията.

Кокосовата захар е друг много полезен заместител на захарта. Все по-предпочитана е заради ниската си калоричност, както и наличието на глутамин, инулин и инозитол в своя състав. Те въздействат прекрасно на нервната система, стомаха и метаболизма като цяло. Вкусът ѝ се доближава почти 1:1 към този на бялата захар, но се отличава с тънък карамелен привкус.

Естествен подсладител е и финиковата захар - продукт от фурмите. Носеща всички полезни свойства на плода, подпомага активно храносмилателните процеси, като същевременно зарежда с енергичност и сила. Като калоричност е с по-нисък индекс от конвенционалната захар, но въпреки това трябва да се внимава с нейната употреба.

Има много модерни естествени подсладители, освен изброените, радващи се на голяма популярност. Част от тях са екстрактът от Лаканто (монашекси плод), меласата, меда, фурмите, петмез от различни продукти.

Кокосова захар

Природата е създала дарове, които да служат вярно по пътя към доброто здраве и дълголетие. Изборът, който пазара предлага е уникално разнообразен и е истинско удоволствие за сетивата да се пробва, избира и сменя, всеки търсейки свой любим вкус. Процес далеч по-вълнуващ от този да се броят калории, ползвайки единствено бяла захар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest