Основното правило е да не се презапасявате. При продължителен престой продуктите не само губят хранителните си свойства, но могат да станат и опасни за здравето.
Планирайте менюто за цялата седмица, като се съобразявате с наличните запаси. Преди да отидете на пазар, направете списък на необходимите продукти. По-долу са дадени количествата на някои основни продукти, необходими за 4 порции.
- месо без кости (за печене, пържоли) - 1 кг;
- месо с кости (за готвене) - 800 г;
- пиле - около 1.200 кг;
- риба - 1 кг;
- филе от риба - 600 г;
- шунка - 200 г;
- прясно и кисело зеле, гъби, картофи - 1 кг;
- спанак - 1.5 кг;
- зеленчуци за салата - 400 г;
- пресни плодове - 600 г.
Непременно трябва да се предвидят и някои трайни продукти, с които бързо и лесно ще приготвите нещо за непредвидени гости: консерви от риба, трайни колбаси, маслини, яйца.
Необходимо е да имате в запас по 2-3 кг от основните продукти:
- захар;
- ориз;
- брашно;
- олио;
- тестени изделия;
- пакет сухо мляко.
Тях можете да купувате веднъж в месеца или на 15 дни.
Знайте, че продуктите, макар и поставени в хладилник, имат срок на трайност:
- месо: сурово - 2-3 дни; варено - 3-5 дни; смляно - само 12 часа;
- риба: прясна - 1-2 дни; варена или печена - 2-4 дни;
- зеленчуци: листни - 2-3 дни.
С наличните продукти у дома, които сте напазарували в разумни количества, може да сготвите вкусотии като:
- пиле с ориз;
Коментари