gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да разбием правилно белтъците?

Как да разбием правилно белтъците?

Мария СимоваМария Симова
Автор
50327k
Как да разбием правилно белтъците?
Хидрофобирана покривка за маса против петна
Качество без компромис:
Хидрофобирана покривка за маса против петна
54.00 лв.
Виж ››

Разбитите белтъци са съставка в много вкусни сладкиши и невероятни мъфини. Също така основа за ястия, като омлети или пухкави палачинки. Ястието ще бъде много вкусно, ако белтъците се разбият добре. Противно на общоприетото схващане, невинаги е толкова лесно, колкото изглежда и мнозина не знаят основните принципи, свързани с постигането на идеално разбита гъста пяна.

Още преди да започнете да разбивате, трябва да изберете подходящите съдове. Кухненски метални и стъклени купи са се доказали най-добре. Пластмасовите по-добре да се избягват: процесът на разбиване в тях може да се забави и пяната няма да бъде толкова добра, колкото очаквате.

Освен това трябва да имате предвид, че купата трябва да е чиста и суха и в никакъв случай да не е мазна! В мазната купа, дори и да започнат белтъците да се пенят, пяната ще бъде течна и неподходяща за употреба.

Много е важно, да подберете самите яйца. Най-добре е да използвате белтъци на стайна температура.

Ако яйцата се съхраняват в хладилник, преди планираното разбиване е най-добре да ги извадите от хладилника и да ги оставите на масата за 10-15 минути, за да получат правилната температура. Когато се нормализира температурата им, можете да отделите жълтъците от белтъците. Това трябва да се направи много внимателно, за да няма капка жълтък или черупка в белтъците.

Отделяне на белтъци от жълтъци

Тайната на добрата, плътна и красива пяна е добавянето на допълнителни компоненти. Солта е основната. Добавянето на малко сол ще улесни оформянето на белтъците в желаната форма. Някои домакини обаче твърдят, че солта може да дестабилизира пяната и вместо това използват малко оцет или лимонена киселина. Благодарение на тях пяната ще се разбива много по-лесно и ще бъде по-пухкава и плътна.

Много рецепти, препоръчват добавяне на захар за създаване на пяна, но трябва да се помни, че най-добрият ефект се постига при добавяне на захар към вече леко разбита пяна или в последния етап на разбиване.

Ако рецептата изисква добавяне на вода, добавете я бавно и в много малки количества. Твърде много вода няма да постигне желания ефект.

Пяната може да се разбие с миксер или блендер. Достатъчно е да направите това на средна скорост във висока купа, за да не изцапате стените и масата.

Можете да проверите колко добре е разбита пяната, като обърнете купата с главата надолу. Ако белтъците са разбити правилно, пяната няма да падне от купата. Този метод обаче е малко рискован. За проверка е достатъчно да прокарате нож по пяната. Ако остане ясна и видима следа, значи протеините са разбити правилно!

След като вече знаете как да разбиете правилно белтъците, препоръчваме да опитате някои от нашите изпитани рецепти за целувки или домашни ореховки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest