Замяната на старите хранителни навици с по-нови здравословни идва с множество ползи и удължената продължителност на живота е само една от тях.
Разгледайте 5 тенденции в здравословното хранене, които превзеха света. Можете да ги опитате, ако искате да направите нещо добро за себе си и своето тяло.
Заменете зърнените храни с плодове и зеленчуци
Плодовете и зеленчуците заменят обикновените зърнени храни. Например зърнените тестени изделия сега се заменят със зеленчукови макарони и спагети. По същия начин оризът от карфиол се счита за добра алтернатива на обикновения ориз. Тенденцията е станала популярна, защото плодовете и зеленчуците са пълни с фибри, витамини, минерали и антиоксиданти, които са полезни за вашето здраве.
Ястия тип Всичко в един съд
Ястията Всичко в един съд съчетават комбинация от различни съставки. Всяка хапка предлага различен вкус. Например, купички за закуска с плодове и киноа, зелени листни зеленчуци с тако и ориз за обяд или вечеря. Дори богатите зеленчукови супи, зеленчукови макарони и пълнозърнести храни се считат за хранителни ястия за обяд и вечеря. Тези ястия са засищащи и не изискват много време в кухнята.
Киселото мляко към основните храни
Киселото мляко обикновено се сервира като гарнитура към основното ястие или като междинна закуска. Богато на пробиотици, то е известно с това, че подпомага храносмилането и поддържат червата щастливи. Добрата новина е, че вече можете да го гледате като основно ястие. Има много вкусове, от които да избирате, и като акомпанимент опитайте зеленчукови жулиени или печени плодове.
Гответе си сами
Приготвянето на собствена храна помага за подобряване на цялостната диета. Това е така, защото сте склонни да използвате по-малко олио, повече зеленчуци и да готвите здравословни ястия - в сравнение с калоричните сготвени ястия от заведения и места за бързо хранене. Бихте могли да планирате своя собствена схема за хранене с вкусни и полезни ястия.
Открийте магията на подправките
Откакто лате с куркума влезе в модерното хранене, подправките се превърнаха в огромен хит в световните кухни. Куркумата сега се използва в салати, супи, постни яхнии, сотирани зеленчуци и др. Опитайте се често да вкл. подправката в храните си, за да се възползвате от ползите от куркумин, който е мощен антиоксидант.
В стремежа си към пълноценно хранене приготвяйте редовно полезни:
- постни ястия;
- витаминозни салати.
Коментари