gotvach.bg»Статии»Диети»Какво е кето диета?

Какво е кето диета?

EvgeniaEvgenia
Готвач
89175827
кето диета
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
Препоръчано за теб:
Спортен колан за отслабване с ефект на сауна
20.00 лв.
Виж ››

Кетогенната (или кето) диета представлява режим на хранене, включващ храни с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини.

Тази диета е подходяща и има ползи от нея за определени групи от хора, прилагайки я като медицинско лечение. Има обаче малко проучвания, които я препоръчват като дългосрочна техника за отслабване при здрави хора.

Хората, които се подлагат на кетогенна диета, консумират много малко количество въглехидрати, умерено количество протеини и голямо количество мазнини на ден. Това означава, че тялото изгаря мазнините като основен източник на енергия и ги разгражда на „кетонни тела“ (или „кетони“) в процес, наречен кетоза.

При този тип диета обикновено се приемат от 20 до 50 г въглехидрати на ден или дори по-малко. 50 г въглехидрати например се равняват на 2 филийки хляб и един банан.

Тъй като въглехидратите съставляват около една десета от дневния прием на килоджаул при кетогенна диета (килоджаул е мярка за това колко енергия получаваме от храната), тялото на човека остава в постоянно състояние на кетоза (състояние, при което тялото използва мазнини и кетони, а не глюкоза като основен източник на енергия).

Стандартната кето диета значително намалява приема на човек на ориз, тестени изделия, плодове, зърнени храни, хляб, боб и нишестени зеленчуци като грах и картофи.

За много хора е трудно да изпълнят препоръчителните дневни приеми на пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове на ден. Много диетолози са на мнение, че кетогенната диета може да затрудни постигането на тези цели без добавки.

Кетогенната диета винаги трябва да се спазва след консултация с Вашия лекар или акредитиран практикуващ диетолог, за да се гарантира, че получавате правилното количество и видове мазнини, фибри и витамини, както и минерали като калций, магнезий, желязо и калий.

Този тип диета обикновено води до бърза загуба на тегло. Това може да се дължи на загуба на вода и на това, че сте по-малко гладни, защото диетата е богата на храни, съдържащи мазнини и протеини.

При прилагането на кето диетата могат да се появят някои краткосрочни отрицателни ефекти:

какво е кето диетата

- умора;

- запек;

- главоболие;

- лош дъх;

- гадене;

- световъртеж;

- дехидратация;

- лош сън.

Кетогенната диета може да бъде бърза и ефективна в краткосрочен план, но е трудноприложима, защото е много ограничаваща. Ключът към поддържането на здравословно тегло в дългосрочен план е начинът на хранене, който можете да поддържате във времето.

Важно е да запомните, че всички хора имат различни нужди и че нито една диета за отслабване не отговаря на всички тези нужди.

Кето диетата може да е опция за някои хора, които са имали затруднения при отслабване с други диети, но ако решите да преминете на кетогенна диета, най-добре е да сте под наблюдението на лекар и акредитиран практикуващ диетолог.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest