Забранени храни преди сън
Zabranjena hrana pre spavanja
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Забранени храни преди сън

Забранени храни преди сън

Лилия  МилковаЛилия Милкова
Иноватор
45683
Забранени храни преди сън

Нищо не е по-досадно от това да лежиш в леглото и да се взираш в тавана, да не можеш да заспиш, особено след цялата тежка работа и тичане наоколо през целия ден. Има дни, в които просто се борите да заспите и е изключително трудно да се отпуснете и да задържите очите си затворени.

Освен че трябва да избягвате да гледате телефона си примерно, има и нови правила за това какво не трябва да ядете преди лягане.

Въпреки че всички знаем, че лягането гладни няма да ни осигури добър нощен сън, приемът на определени храни също може да навреди. Ето кои са забранените храни преди сън!

Рафинирани въглехидрати

Може би си спомняте, че като дете са ви казвали да ядете въглехидрати (богати храни), преди да заспите, за да си осигурите добър сън. Този съвет вече не е актуален. Може би сте забелязали, че нощите, в които сте се отдавали на обилни ястия с паста, са тези, в които сте били неспокойни в леглото. Вместо това консумирайте сложни въглехидрати и задръжте храните с високо съдържание на мазнини за обяд, вместо за вечеря.

Чесън

Тази примамлива и ароматна съставка може да направи всяко ястие изключително вкусно. Повечето хора обичат всичко, което съдържа чесън, и го използват доста щедро в ястията си, но това не е страхотна новина за тези, които имат трудности да заспят. Чесънът е известен като "гореща" билка. Химикалите в чесъна могат да ви причинят киселини, ако се ядат преди лягане. Ако приготвяте ястие, оставете количеството чесън малко или въобще го изключете.

Шоколад

Шоколадът преди сън вреди

Няма нищо по-прекрасно от парче тъмен шоколад, което да ви помогне да се отпуснете през нощта, нали? Грешка. Скритият кофеин и захарта не ви правят никаква услуга, ако са консумирани в храни преди съня. Шоколадът може да ви даде добро настроение, но също така кара хормоните ви да бързат, което може да ви държи будни цяла нощ. Препоръчително е да стоите далеч от шоколада, преди да заспите.

Зърнени храни

Най-лесното нещо, към което да посегнете, когато нямате почти никакво време да сготвите перфектното ястие за вечеря, е кутията със зърнени храни със здравословна добавка на мляко. Това изглежда най-здравословният вариант. Е, за съжаление, повечето от преработените зърнени храни, налични в кутиите, са с доста високо съдържание на захар и яденето им води до незабавно повишаване на кръвната ви захар. Точно това, от което не се нуждаете преди сън. Яжте тези преработени сладки храни за закуска, ако наистина искате да извлечете ползата от тях.

Вижте също: Билкови рецепти при безсъние

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest