gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Вредните храни в нашето ежедневие

Вредните храни в нашето ежедневие

вредни храни в ежедневието
Закачалка за торби за боклук
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
Виж ››

Нездравословна или вредна храна има навсякъде около нас. Много често тя е основна доза калории, които приемаме на ден. В динамичния делник спокойното и пълноценно хранене, богато на витамини, което помага на тялото да се бори с различни инфекции, е трудно постижимо. В забързаното ежедневие не остава много време за редовното хранене и така местата за бързо хранене добиха голяма популярност.

Робуването на вредни хранителни навици изисква задълбочено разбиране и набор от знания за правилно хранене, включващо и въпроса кои са вредните храни. В следващите редове вижте кои са вредните храни, консумирани ежедневно:

Бяла рафинирана захар

Дори не се замисляме, когато започваме деня с чаша кафе, подсладено със захар. Консумацията на храни с бяла захар бележат огромен ръст - шоколад, вафли, бонбони, торти. С тях вървят диабетът, кариесите, артрити, нервни заболявания. Децата са най-честите жертви на рафинираната бяла захар.

Бяло брашно

С новите технологии в производството на хляб и хлебни изделия, хлябът ни има твърде малко общо с този, който е произвеждан у нас преди много време. Тогава обвивката и зародишът на зърната не са били отделяни от зърното, където се намират полезните съставки - витамини, ензими, микроелементи, целулоза. Вкусът сега е подобрен, но за сметка на здравословните ползи.

Сол

Солта е излишна за организма. В растенията тя се намира в умерени количества, които приемаме, и не е необходимо да добавяме повече. Вредите се изразяват в сърдечно-съдови, бъбречни заболявания, затлъстяване и други. Билките и подправките могат да заменят добавената сол.

Газирани напитки

Газираните напитки са на практика голям балон с газове в организма. Съдържат и значителна доза консерванти и добавена захар. Те са основна причина за стомашно-чревни заболявания.

газираните напитки са вредни

Енергийните напитки са едно значително число сред този вреден източник на удоволствие. Захарта и кофеинът в тях са в значителни количества. Можем да ги наречем химически коктейл с пълно право.

Маргарин

Изработва се от хидрогенизирани растителни мазнини, които са рискови за сърцето.

Зърнени закуски

Лесни за приготвяне и най-вече сладки, зърнените закуски са любими за децата. Те обаче съдържат значителни количества захар и консерванти. Наличието на витамини и цинк в тях за децата, които основно ги консумират, не са полезни, защото надвишават нужните дневни дози.

Чипс

Изкусителният вкус на чипса добре прикрива мазнините, калориите и консервантите, които са в излишък в него. От трансмазнините пък холестеролът скача рязко нагоре.

Обезмаслени храни

Обезмаслените продукти, към които се ориентираха производителите в хранително-вкусовата промишленост, всъщност замениха мазнините със захар, подсладители и сироп от царевица. Всъщност не мазнините са враг на здравето, а прекомерната им употреба.

Храни, обявени за здравословни

Една опасна храна, за която най-често не си даваме сметка е тази, която е обявена за здравословна. Плодови кисели млека, пакетирани овесени ядки, натурални сокове в кутии, бутилирана минерална вода и много други.

В плодовите кисели млека всъщност съдържа много вредни съставки, включително много рафинирана захар и вредни подсладители. В овесените ядки в пакет има оцветяваща добавка, която съдържа съединение 4-метилимидазол. Това е потенциален канцероген. Фитиновата киселина пък в овесените ядки отмива калция и ред полезни минерали от организма.

Плодовите сокове съдържат прекалено много фруктоза и подсладители, а липсват фибри. Навлизайки в чист вид в кръвта, фруктозата е много вредна.

В бутилираната вода се съдържа химикал, наречен бисфенол, от пластмасата на бутилките. Той е канцерогенен и води до нарушаване на метаболитния баланс. Водата в стъклени шишета е защитена от този проблем.

Червено месо

Според специалисти по хранене честата консумация на червени меса води до ревматоиден артрит. Ежедневната консумация увеличава 2 пъти риска от заболяване. Колагенът е набеден за причинител на болестта. Пренасищането с желязо пък води до увреждане на тъканите.

червеното месо е вредно

Готови сосове

Кетчупът, майонезата и различни видове сосове предлагат на тялото инвазия на калории. Те са микс от химикали, мазнини и въглехидрати. Повишена употреба на такива овкусяващи всяка храна добавки, е сериозна заплаха за ракови заболявания, независимо от омайващия им вкус.

Опасни хранителни комбинации в ежедневната храна

На всеки е известно, че има храни, които не бива да се комбинират. Едни от тях водят до тежест в стомаха, други до хранително разстройство, а при трети е налице вреда за здравето. Затова рационалното хранене включва избягването на комбинации от храни, които ни вредят.

Най-напред трябва да се съобразим с уговорката, че всеки човек е с уникална генетика и обмяна на веществата и затова не всички храни се приемат и метаболизират еднакво при всеки. Затова модерната диетология налага виждането за персонален хранителен режим. Установените правила и норми за хранене не влизат в противоречие с тази концепция и затова правилата за хранене на възрастни хора, на кърмачето или малки деца са напълно валидни.

Препоръчителните или направо забранени тандеми при храните идват от Аюрведа, макробиотиката, храненето според кръвната група, разделното хранене, тибетската медицина и други. Тези школи са достигнали по емпиричен път до изводи кои храни не бива да се приемат заедно.

Към лошите хранителни комбинации се числят тези между протеини и въглехидрати в разделното хранене. Млечни и месни продукти комбинирани с хляб, картофи, ориз или тестени изделия не се препоръчват. Има обаче различия между отделните протеинови храни като млечни продукти с яйца, месо или пък бобови храни с ядки. Това пречи да се определи коя школа е най-близо до истината.

Според тибетската медицина не бива да се смесват млечно-кисели и плодови сокове. Аюрведа пък отрича комбинацията на мляко с други храни. Храните и комбинациите от тях се отразяват различно на всеки организъм, защото те са устроени различно и затова универсална препоръка няма.

Вредни комбинации на храни и лекарства

Този въпрос също стои сериозно на дневен ред. Особено след смъртен случай на пациент, който приемал лекарства за разреждане на кръвта с фреш от грейпфрут. Грейпфрутът потиска чернодробните ензими и нарушава метаболизма на лекарството.

Червено вино и пушени храни могат да повишат кръвното налягане, ако се взимат заедно с МАО инхибитори. Храните с високо съдържание на фибри забавят действието на парацетамола, а фитинът пречи за абсорбирането на калция. Алкохолът пък се намесва в метаболитните процеси при всички лекарства, особено тези за нервната система.

При комбинация на чесън с парацетамол, съставките в чесъна потискат ензимите, които разграждат препарата при висока температура, и затова тази комбинация също не е добра. Въпросът за комбинирането на лекарства с храни също не е толкова добре изяснен, колкото този за взаимодействието между отделните лекарства.

Здравословните заместители на всички вредни храни са алтернативата, без която не можем да си осигурим здраве. Това са основно храни от естествен произход - сезонни плодове и зеленчуци, леки меса и риба и най-важното непреработена храна, която се готви у дома.

Тази храна винаги съдържа само съставки, избрани от този, който ще я консумира. Създаването на балансирано меню не е трудно и започва с избора на сезонни продукти и завършва с тяхното приготвяне в домашни условия, а това е гаранция, че вредни храни в ежедневието ни няма как да попаднат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest