gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни и полезни идеи за закуски с нахут

Вкусни и полезни идеи за закуски с нахут

сандвичи с нахут за закуска

Бобовите култури имат редица известни ползи за човешкия организъм. Недостатък при тях е, че изискват значително време за приготвяне. Въпреки това техните ценни вкусови качества ги нареждат на почетно място в света на кулинарията.

Нахутът е една от бобовите култури, заради които трябва да отделите много време за приготвяне. Въпреки това неговото приложение е широко, тъй като придава специфичен насищащ вкус на всяко ястие. В последните години закуските от нахут добиват значителна популярност.

Те са здравословна алтернатива на първото дневно ядене, тъй като бобовото растение регулира кръвната захар, спомага за сваляне на излишните килограми, спомага в нормалната сърдечно-съдова дейност и е страхотен източник на протеини. Освен това, нахутът има доказано благоприятно действие върху зрението, подобрява мозъчната функция и укрепва двигателната система на човека.

Ето ви няколко страхотни идеи за закуска с нахут:

Нахутени топчета

За тази рецепта можете да използвате нахут или фасул. Необходими са ви нахут, лук, орех, фъстъци, чесън, сол и масло. Първо накисвате нахута, след което източвате водата и оставяте зърната да изстинат. След това изпичате ядките и ги поставяте в блендер, като добавяте към тях чесъна и смилате до получаване на каша.

Охладените зърна от нахут също смилате и комбинирате всички съставки заедно. Добавят сол и пипер на вкус. Накрая от получената смес започвате да образувате малки топчета. По желание можете да ги охладите преди консумация.

Закуска с нахут и авокадо

идеи за закуска с авокадо

За целта ви трябват нахут, авокадо, лимонов сок, сол, пипер и малко зеленина. Отново накисвате първо нахута и го оставяте да изстине. След това нарязвате авокадото и го почиствате добре.

Слагате го заедно с нахута, добавяте сол и пипер на вкус, след което лимонов сок. След това започвате да разбивате. Към получената смес добавяте зеленина и останалия сварен нахут. Разбърквате добре и вашата закуска с нахут е готова.

Закуска с нахут и ядки

Тази рецепта е сравнително елементарна за изпълнение. Необходимите съставки са червен и жълт лук, нахут, чесън, ядки, зехтин, хмел, лимонов сок. След като накиснете нахута, го блендирайте.

Изстискайте чесън в малко олио, като добавите хмела и лимоновия сок и смелете всичко заедно. Нарежете фино малко зеленина, която може да бъде копър, кантарион или магданоз. Изсипете я в нахута, добавете към него чесново масло и ядките. Разбъркайте добре, след което посолете на вкус. Нарежете червения лук и го разпръснете най-отгоре. Вашата страхотна закуска с нахут е готова!

Ако искате, може да разледате и още вкусни идеи с нахут, подходящи за обяд или вечеря:

- фалафели;

- яхния с нахут;

- салати с нахут.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest