Карфиолът е наричан още цветно зеле, защото това означава - цвят на зеле. Отглежда се основно в Европа и в Америка, но е родом от източното Средиземноморие.
Карфиолът е нискокалорична храна, основното в него е водата, около 90 процента, съдържа обаче много витамини - от група В, А, С, К, фолиева киселина, селен и други полезни хранителни съставки. Той е отличен детокс, забавя стареенето, действа антиоксидантно и противовъзпалително. Добра храна е за деца с астма.
Тази чудесна зеленчукова храна може да се яде както в суров, така и в сготвен вид. У нас въображението на кулинарите се простира дотам, че карфиолът се смята за съставка в туршиите. Наистина киселият карфиол е много вкусен, но зеленчукът може да намери място в много други предложения, едно от които е паниран карфиол.
Приготвянето на панирания карфиол изглежда много лесно и ефектно. То може да се направи на няколко стъпки:
- зеленчукът се чупи на розички, измива се и се слага в подсолена вода да ври 10-15 минути, после се изважда и отцежда. Може да се свари и на пара;
- половин чаша бира се смесва с 2 яйца, 4 супени лъжици брашно и ½ чаена лъжица сол и се получава смес за паниране;
- в дълбок тиган се загрява олио, розичките се потапят в сместа за паниране и се пържат до златисто. После се слагат върху домакинска хартия да попие мазнината в нея.
Рецептата за панирания карфиол е лесна за изпълнение, но има някои тънкости, които могат да развалят вида и вкуса на ястието. Първото важно нещо е да се запази целостта на розичките при варенето.
Ако се разварят, ястието няма да се получи, ако карфиолът не се свари пък ще остане твърд и след панирането ще хрупа. Моментът, който трябва да се улови, е когато зеленчукът е почти сварен.
Добра идея е карфиолът да не се къса на розички, а да се остави цял и да се накъса след като се свари, така със сигурност няма да се разпада.
Панировката също трябва да е добре премерена - яйце, брашно и бира я прави по-пухкава.
Добавката на босилек към панировъчната смес придава чудесен вкус на готовото ястие.
За гарнитура на вкусния паниран карфиол са подходящи сосове, всякакви пресни салати, задушени зеленчуци, може и само малко изцеден лимон.
Вижте и някои идеи за:
Коментари