Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Полезни съвети за успешно паниране на карфиол

Полезни съвети за успешно паниране на карфиол

паниран карфиол
Снимка: Yordanka Kovacheva

Карфиолът е наричан още цветно зеле, защото това означава - цвят на зеле. Отглежда се основно в Европа и в Америка, но е родом от източното Средиземноморие.

Карфиолът е нискокалорична храна, основното в него е водата, около 90 процента, съдържа обаче много витамини - от група В, А, С, К, фолиева киселина, селен и други полезни хранителни съставки. Той е отличен детокс, забавя стареенето, действа антиоксидантно и противовъзпалително. Добра храна е за деца с астма.

Тази чудесна зеленчукова храна може да се яде както в суров, така и в сготвен вид. У нас въображението на кулинарите се простира дотам, че карфиолът се смята за съставка в туршиите. Наистина киселият карфиол е много вкусен, но зеленчукът може да намери място в много други предложения, едно от които е паниран карфиол.

Приготвянето на панирания карфиол изглежда много лесно и ефектно. То може да се направи на няколко стъпки:

- зеленчукът се чупи на розички, измива се и се слага в подсолена вода да ври 10-15 минути, после се изважда и отцежда. Може да се свари и на пара;

- половин чаша бира се смесва с 2 яйца, 4 супени лъжици брашно и ½ чаена лъжица сол и се получава смес за паниране;

- в дълбок тиган се загрява олио, розичките се потапят в сместа за паниране и се пържат до златисто. После се слагат върху домакинска хартия да попие мазнината в нея.

съвети за паниране на карфиол
Снимка: Янка Димова Димитрова

Рецептата за панирания карфиол е лесна за изпълнение, но има някои тънкости, които могат да развалят вида и вкуса на ястието. Първото важно нещо е да се запази целостта на розичките при варенето.

Ако се разварят, ястието няма да се получи, ако карфиолът не се свари пък ще остане твърд и след панирането ще хрупа. Моментът, който трябва да се улови, е когато зеленчукът е почти сварен.

Добра идея е карфиолът да не се къса на розички, а да се остави цял и да се накъса след като се свари, така със сигурност няма да се разпада.

Панировката също трябва да е добре премерена - яйце, брашно и бира я прави по-пухкава.

Добавката на босилек към панировъчната смес придава чудесен вкус на готовото ястие.

За гарнитура на вкусния паниран карфиол са подходящи сосове, всякакви пресни салати, задушени зеленчуци, може и само малко изцеден лимон.

Вижте и някои идеи за:

- запеканка с карфиол;

- супа с карфиол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest